Παχυσαρκία: Το σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση βάρους

Παχυσαρκία: Το σύνδρομο που μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αύξηση βάρους

Η παχυσαρκία συνοδεύει σχεδόν πάντα την ενδογενή υπερκορτιζολαιμία, αφού είναι παρούσα στο 70-85% των ασθενών με σύνδρομο Cushing. Ο καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός εξηγεί το σύνδρομο, τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισής του

210226172133_cortisol122g
Η παχυσαρκία είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας στον κόσμο και η συχνότητα εμφάνισής της παγκοσμίως έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων, όπως γενετικοί, ενδοκρινολογικοί, και φαρμακολογικοί. Επίσης, μπορεί να οφείλεται στον καθιστικό τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία, όμως, συνοδεύει σχεδόν πάντα την ενδογενή υπερκορτιζολαιμία, αφού είναι παρούσα στο 70-85% των ασθενών με σύνδρομο Cushing. Αν και σπάνιο, το σύνδρομο αυτό μπορεί να γίνει αιτία παχυσαρκίας κεντρικού τύπου, όπου η εναπόθεση του λίπους είναι αυξημένη στην κοιλιακή χώρα. Φυσικά, δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό του συνδρόμου.

Το σύνδρομο Cushing χαρακτηρίζεται από την υπερπαραγωγή κορτιζόλης από τα επινεφρίδια, τους δύο αδένες τριγωνικού σχήματος που βρίσκονται στην κορυφή των νεφρών. Πρόκειται για μια ισχυρή στεροειδή ορμόνη, που η περίσσεια της έχει επιζήμια αποτελέσματα σε πολλά κύτταρα του σώματος.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης