Γλυκοτοξίνες: Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν – Οκτώ τρόποι να τις περιορίσετε

Γλυκοτοξίνες: Ποιοι πρέπει να τις αποφεύγουν – Οκτώ τρόποι να τις περιορίσετε

Τα διαβητικά άτομα χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της καθοριστικής συμβολής των υψηλών επιπέδων AGEs στην δημιουργία διαβητικών επιπλοκών, με τη ρύθμιση του σακχάρου να καθίσταται αναγκαία, αφού ο σχηματισμός των γλυκοτοξινών επισπεύδεται από τα αρρύθμιστα επίπεδα ζαχάρου

200622182441_food-1280x720
*Γράφει ο Νικόλαος Μαντίκας, MBA, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Τα προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs), επίσης γνωστά και ως γλυκοτοξίνες, είναι χημικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά την διαδικασία προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα του σώματος με την διαδικασία αυτή να οδηγεί εντέλει σε αλλαγή του σχήματος των κυττάρων αυτών.

Ο σχηματισμός των AGEs είναι μεν μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού όμως ο σχηματισμός ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων AGEs τα καθιστά παθογόνα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της δράσης των AGEs τόσο σε κυτταρικό επίπεδο (δυσλειτουργία ενδοθηλίου, κινητοποίηση μηχανισμών ανοσίας όπως διέγερση των Τ-λεμφοκυττάρων και παραγωγή ιντερφερόνης-γ) όσο και σε επίπεδο ιστών (αγγειογένεση, νεοαγγείωση, σχηματισμός μη αναστρέψιμων δεσμών με αποτέλεσμα την γήρανση, μεταβολές των μηχανισμών πήξης του αίματος κ.ά).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης