Κοιλιοκάκη: Διπλάσιος ο κίνδυνος διάγνωσης με τη νόσο γι’ αυτά τα παιδιά

Κοιλιοκάκη: Διπλάσιος ο κίνδυνος διάγνωσης με τη νόσο γι’ αυτά τα παιδιά

Τα αυξημένα επίπεδα τοξικών χημικών στο αίμα που εντοπίζονται σε φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και αντικολλητικά σκεύη έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για κοιλιοκάκη, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα

200512225158_shutterstock_264043091
Σύμφωνα με τους ερευνητές της περίφημης NYU Grossman School of Medicine της Νέας Υόρκης που ηγήθηκαν της μελέτης, παιδιά και νεαροί ενήλικες με υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στο αίμα -και με υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών που σχετίζονται με αυτά που ονομάζονται διχλωρο-διφαινυλο-διχλωροαιθυλένια (DDEs)- είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κοιλιοκάκη, σε σχέση με εκείνα τα άτομα που δεν παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα τέτοιων ουσιών στο αίμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Kοιλιοκάκη (Coeliac ή Celiac Disease) είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη, η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρώμη. Η νόσος μπορεί να θεραπευτεί ή να την διαχειρισθούμε επιτυχώς αφαιρώντας τη γλουτένη από τη διατροφή (gluten free προϊόντα).

Διαβάστε περισσότερα στo ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης