Κορωνοϊός - Αφρική: «Έκρηξη» του κορωνοϊού στην Αφρική θα μπορούσε να προκαλέσει 3,3 εκατομμύρια θανάτους

Κορωνοϊός - Αφρική: «Έκρηξη» του κορωνοϊού στην Αφρική θα μπορούσε να προκαλέσει 3,3 εκατομμύρια θανάτους

Η ευαίσθητη  αφρικανική ήπειρος θα μπορούσε να καταγράψει περισσότερα από 122 εκατομμύρια κρούσματα, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών - Το ευοίωνο σενάριο περιλαμβάνει 300.000 θανάτους εξαιτίας του κορωναϊού ενώ το απεχθές σενάριο 3,3 εκατομμύρια νεκρούς

22452154
Το ευοίωνο σενάριο για την Αφρική περιλαμβάνει 300.000 θανάτους εξαιτίας του κορωναϊού μέσα στο 2020. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που μόλις είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία βασίζεται σε στατιστικά μοντέλα του Imperial College στο Λονδίνο. Το απεχθές σενάριο, υπό την προϋπόθεση ότι η Αφρικανική Ήπειρος δεν θα καταφέρει να αναχαιτίσει τον ιό, υπολογίζεται ότι είναι πιθανόν να στοιχίζει τη ζωή ακόμα και σε 3,3 εκατομμύρια άτομα.

Ακόμα, όμως, και με αυστηρή υιοθέτηση των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η αφρικανική ήπειρος θα μπορούσε να καταγράψει περισσότερα από 122 εκατομμύρια κρούσματα, αναφέρει η έκθεση. Όποιο από τα δύο σενάρια και αν υπερισχύσει, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα συντρίψει τα ήδη ευάλωτα και υποχρηματοδοτούμενα συστήματα υγείας της Αφρικής. Ακόμα και αν υποθέσει κανείς ότι η πανδημία δεν θα πλήξει τόσο σφοδρά τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό Ήπειρο, θα χρειαστούν 44 δισεκατομμύρια δολάρια για τεστ, εξοπλισμό ατομικής προστασίας και θεραπεία, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αφρική (UNECA). Για το χειρότερο σενάριο θα απαιτούνταν 446 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην Αφρική από την Παρασκευή έχουν σημειωθεί περισσότερα από 18.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά σύμφωνα με τους επιδημιολόγους βρίσκεται εβδομάδες πίσω σε σχέση με την Ευρώπη και είναι ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια της κρίσης. Ο μέχρι τώρα ρυθμός αύξησης παρουσιάζει κοινά στοιχεία με χώρες που επλήγησαν σφοδρά, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό από μόνο του εγείρει ανησυχία.

Πρόκειται για την μέχρι τώρα πιο λεπτομερή και εμπεριστατωμένη έκθεση για την Αφρική και την πανδημία, σε μία στιγμή που το ενδιαφέρον των ειδικών εστιάζεται πλέον εκεί. Μία ανάφλεξη του ιού θα μπορούσε να λυγίσει την Αφρική και να προκαλέσει ακόμα και δεύτερο κύμα στον υπόλοιπο πλανήτη. Η φτώχεια, η πολυκοσμία και τα ήδη υπάρχοντα και εκτεταμένα προβλήματα υγείας καθιστούν την Αφρική «ιδιαίτερα ευαίσθητη» στον ιό. «Από όλες τις ηπείρους, η Αφρική έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση υποκείμενων νοσημάτων, όπως η φυματίωση και το HIV/AIDS». Την Πέμπτη, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι βάση μιας προβολή για τους επόμενους έξι μήνες, θα καταγραφούν περισσότερα από 10 εκατομμύρια σοβαρά κρούσματα του ιού.

Η νέα έκθεση προειδοποιεί επίσης για σοβαρή οικονομική ύφεση εν μέσω της πανδημίας, με την ανάπτυξη να συρρικνώνεται και 27 εκατομμύρια άνθρωποι να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. «Οι επιχειρήσεις που έχουν καταρρεύσει ενδέχεται να μην ανακάμψουν ποτέ», αναφέρει η νέα έκθεση. «Χωρίς ταχεία αντίδραση, οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο και να αντιμετωπίσουν μαζικές αναταραχές».

Σχεδόν 20 Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες κάλεσαν, την εβδομάδα που πέρασε, για μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους από πλευράς των χωρών της Αφρικής, προκειμένου να βοηθηθούν. Αυτό υποστήριξε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale, λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20. Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες πριν Αφρικανοί αξιωματούχοι ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία για να επιταχύνουν τα μαζικά τεστ κορονοϊού. Πάνω από ένα εκατομμύριο δοκιμές θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Και πάλι, όμως, δεν αρκούν, καθώς είναι πιθανό να χρειαστούν ακόμα 15 εκατομμύρια τεστ, δήλωσε ο επικεφαλής του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τζον Νκενγκασονγ.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ιβάνκα Τραμπ παραβίασε την καραντίνα για να γιορτάσει το Πάσχα στο εξοχικό της

Ο Τραμπ «ανοίγει» τις ΗΠΑ παρά το σοκ με ακόμα 4.491 νεκρούς από κορωνοϊό

Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ: Ο Τραμπ άργησε να αντιδράσει στην πανδημία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης