Γιουβάλ Νόα Χαράρι: Ποιος είναι ο στοχαστής που αποθέωσε την Ελλάδα για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Γιουβάλ Νόα Χαράρι: Ποιος είναι ο στοχαστής που αποθέωσε την Ελλάδα για τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι  αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους στοχαστές στον κόσμο - Στα κείμενά του συνδυάζει την ιστορία και το δοκίμιο - Γιατί είπε ότι «θα διάλεγα την Ελλάδα για παγκόσμιο ηγέτη»

harari-israilinos
Συγχαρητήρια στη χώρα μας έδωσε ο μπεστ σέλερ συγγραφέας, ερευνητής, ιστορικός και καθηγητής Γιουβάλ Νόα Χαράρι σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή The Late Late Show του Τζέιμς Κόρντεν ανέφεροντας χαρακτηριστικά πως: «Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά στην αναχαίτιση της επιδημίας. Αν είχα να διαλέξω μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, ποια χώρα θα έπρεπε να ηγείται του κόσμου για να μας παράσχει μια στρατηγική εξόδου από την κρίση, σίγουρα θα επέλεγα την Ελλάδα» τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη αντίθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Yuval Noah Harari on COVID-19's Impact on Humankind


Οι δηλώσεις αυτές ενδεχομένως να μην σήμαιναν τίποτα αν δεν προέρχονταν από έναν από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους στοχαστές στον κόσμο, τον συγγραφέα των εκατομμυρίων αντιτύπων και βιβλίων που άλλαξαν τα δεδομένα στην πρόσληψη του σύγχρονου δοκιμίου: «Homo Deus: Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος» και «Sapiens: Μια σύντομη ιστορία της ανθρώπινης νοημοσύνης» -και τα δυο κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια και έχουν σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων και στη χώρα μας.

Ο ισραηλινής καταγωγής δοκιμιογράφος ήταν μάλιστα κατηγορηματικός: «Οι ΗΠΑ έχουν πλέον παραιτηθεί από τον ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη, λέγοντας “δεν θέλω αυτή τη δουλειά”. Αν δει κανείς το αποτέλεσμα της ανταπόκρισής τους απέναντι στην πανδημία ίσως αυτό να είναι προτιμότερο» για να καταλήξει πως οι στρατηγικές των ΗΠΑ έχουν τη χειρότερη αντιμετώπιση από όλες τις χώρες -και φυσικά βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με την Ελλάδα που φαίνεται να έχει μια πολύ πετυχημένη στρατηγική αντιμετώπισης.

Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση τού κατά πόσο θα είναι διαφορετικός ο κόσμος μας μετά το πέρας της πανδημίας ο Χαράρι τόνισε πως αυτό εξαρτάται άμεσα από τις δικές μας αποφάσεις: «Δεν είναι προαποφασισμένο, δεν είναι νομοτελειακό, είναι δική μας επιλογή. Έχουμε μεγάλες επιλογές να κάνουμε και μία από αυτές είναι αν θα το αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση μέσω εθνικιστικής απομόνωσης, δηλαδή κάθε χώρα να αναμετράται με τις άλλες για τους φυσικούς πόρους, ή αν θα το αντιμετωπίσουμε μέσω διεθνούς συνεργασίας και αλληλεγγύης. Κι αυτό θα διαμορφώσει όχι μόνο την κρίση, αλλά τον ίδιο τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια» είπε καταλήγοντας πως αυτό είναι παραπάνω από κρίσιμο ειδικά τώρα.

Κλείσιμο
Να θυμίσουμε πως ο λόγος του Γιουβάλ Νόα Χαράρι θεωρείται έγκριτος από μια τεράστια μερίδα πληθυσμού που τον παρακολουθεί ευλαβικά με πρώτον από όλους τον ιδρυτή του Faceboook Μαρκ Ζούγκεμπεργκ ο οποίος είχε επιλέξει τα δικά του βιβλία για τη δικη του βιβλιοφιλική διαδικτυακή λέσχη λέγοντας μάλιστα πως είναι «μια μεγάλη ιστορική αφήγηση του ανθρώπινου πολιτισμού».

Στα βιβλία του ο Χαράρι διατρέχει όλη την ιστορία του ανθρώπου, από τους πρώτους διάφορους τύπους homo που πάτησαν τα πόδια τους τη γη φτάνοντας στις ακραίες σύγχρονες τεχνολογικές ανακαλύψεις -από τη βιολογία και τη γενετική μέχρι τα οικονομικά- και σταματώντας ενδιάμεσα στις ριζοσπαστικές και καίριες καινοτομίες των μεγάλων Επαναστάσεων όπως της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης.

Δίνοντας μάλιστα τις σχετικές εξηγήσεις ταυτόχρονα θέτει και τα ερωτήματα όπως γιατί κάποια στιγμή κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να διαμορφώσουν εξελιγμένους πολιτισμούς ενώ άλλες ομάδες πρωτευόντων δεν κατάφεραν παρά να φτιάξουν κοινότητες που δεν ξεπερνούσαν τα εκατό πενήντα άτομα. Οι εξηγήσεις του είναι καινοφανείς στο βαθμό που σημαντικό στην κοινωνική εξέλιξη μιας κοινωνίας θεωρεί ακόμα και... το κουτσομπολιό, κάτι που, σύμφωνα με τον Χαράρι, συνιστά πρώτο σκαλοπάτι κοινωνικής συνοχής με μεγαλύτερο αυτό της «φαντασιακής πραγματικότητας».

Το σημαντικό λοιπόν είναι ότι στα βιβλία και τα κείμενά του ο σπουδαγμένος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συγγραφέας καταφέρνει και συνδυάζει τις επιστημονικές θεωρίες με την εκλαϊκευτική εξήγηση χαρίζοντας μας ένα απολαυστικό ανάγνωσμα. Εν ολίγοις είναι αυτός που κατάφερε να φέρει την ιστορία και το δοκίμιο κοντά στο ευρύ κοινό ενώ σημαντικό είναι ότι οι σπουδές του τον κατατάσσουν στην πρώτη θέση της επιστημονικής επάρκειας με διδακτορικό στη μεσαιωνική και στρατιωτική ιστορία.

Οι αρχικές σπουδές του Χαράρι ήταν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ενώ συνέχισε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική του έρευνα. Επίσης έχει υπάρξει και υπότροφος του πολυσυζητημένου ιδρύματος Ρόθτσιλντ όπου περάτωσε τη διδακτορική του έρευνα.

Ειδήσεις σήμερα:

Κοινότητα στο Viber για τον Covid-19 ανοίγει η Ελληνική Κυβέρνηση


Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Η Εκκλησία ακολουθεί τις υποδείξεις των αρχών

30η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο η Ελλάδα την εποχή της πανδημίας σύμφωνα με βρετανικό think tank
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης