Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Γίγαντας με πήλινα πόδια η χώρα μπροστά στην πανδημία - Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Γίγαντας με πήλινα πόδια η χώρα μπροστά στην πανδημία - Πάνω από 20.000 οι νεκροί

Κορωνοϊός - ΗΠΑ:  «Μαύρο» ορόσημο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που χθες ξεπέρασαν  την Ιταλία ως η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω κορωνοϊού - Στις αποφάσεις για το άνοιγμα της οικονομίας θα παίξει ρόλο και το... ένστικτο, λέει ο Τραμπ

ipa-koronoios
Όσο μακριά και αν βρίσκεται η Νέα Υόρκη, άλλο τόσο οικεία είναι. Έχουν όλοι υποκύψει στην γοητεία της, ακόμα και αν την έχουν γευτεί μονάχα από τις οθόνες τους. Μέχρι τώρα, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, δεν είχε στερηθεί την λάμψη της, αποτινάζοντας από πάνω της τραγωδίες, όπως την κρίση του 1929, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το τρομοκρατικό πλήγμα στους Δίδυμους Πύργους.

Η επέλαση της πανδημίας, όμως, την έριξε σε λήθαργο. Η παγκόσμια μητρόπολη μετατράπηκε σε σκηνικό εμπόλεμης ζώνης. Ομαδικοί τάφοι, ερειπωμένοι δρόμοι, κλειδαμπαρωμένα μαγαζιά και ένα χαμένο σχολικό έτος. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς μέσα σ’ ένα 24ωρο, με τη Νέα Υόρκη να αποτελεί το κέντρο της πανδημίας. Χθες καταγράφηκε όμως και ένα ακόμη αρνητικό ορόσημο: Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Ιταλία ως η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω του κορωνοϊού, καταγράφοντας πάνω από 20.000 νεκρούς από τότε που ξέσπασε η πανδημία, σύμφωνα με τον απολογισμό του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς... Και όλα αυτά ενώ φως δεν φαίνεται ακόμα στην άκρη του τούνελ.

Coronavirus:  mass grave in New York - facing world's highest death rate  - BBC News


Ειδικότερα, οι ΗΠΑ 1.920 νέους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό του Τζονς Χόπκινς. Στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου είχαν καταγραφεί 2.108 θάνατοι στις ΗΠΑ. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι πλέον 20.506 κι αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας κάνουν λόγο ακόμα και για 200.000 θύματα. Προς το παρόν, οι 42 από τις 50 Πολιτείες έχουν λάβει πολύ αυστηρά μέτρα σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον ιό. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ όλες οι Πολιτείες έχουν κηρυχθεί ταυτόχρονα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το Γουαϊόμινγκ, το οποίο ακόμη δεν καταγράφει νεκρό από τον Covid-19, είναι η τελευταία Πολιτεία, την οποία ο πρόεδρος Τραμπ κήρυξε σε έκτακτη ανάγκη.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν την προεδρία Τραμπ για ολιγωρία. Η Αμερική αφέθηκε στο έλεος της πανδημίας, θυμίζοντας γίγαντα με πήλινα πόδια. Το αμερικανικό δίκτυο ABC αποκάλυψε μία απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών τον περασμένο Νοέμβριο που περιέγραφε αναλυτικά μία επερχόμενη παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, δεν πάρθηκαν μέτρα.

Αντιθέτως, ο ιός ξεβράκωσε το σύστημα υγείας της Αμερικής: 27 εκατομμύρια ανασφάλιστοι, ελλείψεις σε υγειονομικό εξοπλισμό, αναπνευστήρες που δεν δουλεύουν, εξαθλιωμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για φιλοκινεζική στάση και τον απείλησε με περικοπή χρηματοδότησης. Η στάση αυτή επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του και την κατάσταση.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις καθημερινές τηλεοπτικές ενημερωτικές εμφανίσεις του για την πανδημία. Οι συνεργάτες του φαίνεται να πιστεύουν ότι πλήττουν τη δημόσια εικόνα του κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν προβάδισμα του Τζο Μπάιντεν εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Επιπλέον, διχάζει η στάση ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, αρμοδίων για την οικονομία, οι οποίοι εν μέσω αυτού του ολέθρου δήλωσαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα τον Μάιο. Και αυτό, παρότι οι επιδημιολόγοι ζητούν όχι μόνο την συνέχιση, αλλά ακόμα και την αυστηροποίηση των μέτρων.

New York state has more coronavirus cases than any country worldwide


Τραμπ: Στις αποφάσεις θα παίξει ρόλο και το... ένστικτο

Μιλώντας τηλεφωνικά στο Fox News χθες βράδυ (τοπική ώρα), ο Τραμπ είπε ότι θα λάβει μια απόφαση «σχετικά σύντομα», με βάση τις συμβουλές από «πολλούς πολύ έξυπνους ανθρώπους, πολλούς επαγγελματίες, γιατρούς και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων». Δήλωσε επίσης ότι ρόλο θα παίξει και το «ένστικτο». «Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει, θέλει να γυρίσει στη δουλειά του. Πρέπει να επαναφέρουμε τη χώρα μας», δήλωσε.

Ο σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε στο Fox News ότι οι επαγγελματίες υγείας που έχουν την άποψη πως ο μόνος τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι να ‘κλείσει’ η οικονομία και η κοινωνία έως ότου ο ιός «ηττηθεί» είναι «κατά το ήμισυ σωστοί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι «αυτό θα ελαχιστοποιήσει τους θανάτους από τον ιό άμεσα» αλλά πρόσθεσε ότι τα σοκ στην οικονομία επίσης σκοτώνουν ανθρώπους μέσω μεγαλύτερων ποσοστών κατάθλιψης και αυτοκτονιών καθώς και χρήσης ναρκωτικών. «Άρα αυτή η πολύ δύσκολη απόφαση που πρόκειται να λάβει ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει την ισορροπία και να ανακαλύψει ποια πορεία προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά».



Πάνω απότο 10% του «Θίοντορ Ρούζβελτ» διαγνώσθηκε θετικό στον κορωνοϊό


Περισσότερο από το 10% των 4.800 μελών του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Θίοντορ Ρούζβελτ» έχει διαγνωσθεί θετικό στο νέο κορωνοϊό, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του αμερικανικού ναυτικού. Σύμφωνα την ίδια πηγή, «το 92% του πληρώματος του αεροπλανοφόρου έχει εξετασθεί κι έχουν βρεθεί 550 θετικοί και 3.671 αρνητικοί» στον νέο κορωνοϊό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 107.000 ανθρώπους παγκοσμίως και περισσότερους από 20.500 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ιδιος εκπρόσωπος τόνισε πως 3.696 από τα μέλη του πληρώματος έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, ή στρατώνες στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό, όπου έχει αγκυροβοληθεί το πλοίο αφ'ότου ο προηγούμενος κυβερνήτης του Μπρετ Κρόζιερ σήμανε συναγερμό στην ηγεσία του Ναυτικού για να εκκενωθεί το αεροπλανοφόρο, με αποτέλεσμα να τον απομακρύνουν από τη θέση του.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μείωση στον καθημερινό αριθμό κρουσμάτων και νεκρών στη Γερμανία


Η εξομολόγηση του Μπόρις Τζόνσον: Έφτασα κοντά στον θάνατο, χρωστάω τη ζωή μου στους γιατρούς


Μήνυμα Πάπα: «Μην φοβόσαστε και μην υποκύπτετε στον φόβο»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης