Κορωνοϊός - Ισραήλ: Σε κλίμα ανησυχίας γιορτάζει το Πάσχα

Κορωνοϊός - Ισραήλ: Σε κλίμα ανησυχίας γιορτάζει το Πάσχα

Οι ευχές ανταλλάσσονται τηλεφωνικά, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ώθησε την κυβέρνηση όχι μόνο να επιβάλλει μέτρα περιορισμού, αλλά και να απαγορεύσει μέχρι την Παρασκευή την κυκλοφορία μεταξύ των πόλεων

images
Το Ισραήλ άρχισε να γιορτάζει το εβραϊκό Πάσχα, μέσα σε κλίμα ανησυχίας, χωρίς χαρά, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού η οποία περιορίζει τις δυνατότητες να συγκεντρωθούν κάτω από μια στέγη οι οικογένειες και αφήνει πολλούς ανθρώπους μόνους.

Οι ευχές «Χαγκ Σαμέαχ» (Χαρούμενη Γιορτή) πλήθαιναν σήμερα αλλά η λέξη «χαρούμενη» έρχεται σε τόσο μεγάλη αντίθεση με την κρίση του νέου κορωνοϊού που έχει επηρεάσει την καθημερινή ζωή των εκατομμυρίων πολιτών του Ισραήλ.

Και αυτές οι ευχές ανταλλάσσονται τηλεφωνικά, καθώς η πανδημία ώθησε την κυβέρνηση όχι μόνο να επιβάλει μέτρα περιορισμού, αλλά και να απαγορεύσει μέχρι την Παρασκευή την κυκλοφορία μεταξύ των πόλεων, με την ελπίδα να περιορίσει την εξάπλωση του ιού που επίσημα έχει μολύνει περισσότερους από 9.400 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 72 άλλους.

«Σε όλους τους Εβραίους ανά τον κόσμο, θέλω να ευχηθώ ένα χαρούμενο Πάσχα. Αλλά είναι παράξενο καθώς αυτό το Πάσχα είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Δεν υπάρχει μέρος του κόσμου που να μην έχει πληγεί από τον κορονοϊό και αυτό απαιτεί αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και τιμάμε γιορτές τόσο παμπάλαιες όσο το Πάσχα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube.

Τι ανέτρεψε η πανδημία

Η σημαντικότερη στιγμή του εβραϊκού Πάσχα, γιορτή που διαρκεί οκτώ ημέρες, είναι το γεύμα του Σέντερ, το βράδυ της Τετάρτης, όταν συνήθως όλη η οικογένεια διευρυμένη συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι για το φαγητό.

Ωστόσο, η πανδημία ανέτρεψε αυτή την παράδοση, με μέτρα περιορισμού που απαγορεύουν τις επισκέψεις από το ένα σπίτι στο άλλο, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στους θρησκευτικούς κύκλους σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας βιντεοδιάσκεψης, όπως το Zoom, για να συγκεντρωθεί η οικογένεια, μέσω διαδικτύου.

Κλείσιμο
Ραβίνοι πρότειναν σε ορισμένες περιπτώσεις τη χρήση του Zoom για το γεύμα του Σέντερ, αλλά η αρχιραβινεία της χώρας διαφώνησε μιλώντας για βεβήλωση.

Άλλη επίδραση του κορονοϊού: η έλλειψη αυγών. Στην αρχή της κρίσης, πολλοί Ισραηλινοί έσπευσαν στην αγορά για να αποθηκεύσουν αυτό το βασικό είδος της καθημερινής διατροφής αλλά και για το γεύμα του Σέντερ.

Απέναντι στην έλλειψη, η κυβέρνηση αποδέσμευσε πόρους έκτακτης ανάγκης για να εισάγει εκατομμύρια αυγά.

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Χαρδαλιάς: Κλείνουν τα διόδια - Διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Κριστίν Λαγκάρντ: Πώς η ΕΚΤ βοηθά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην κρίση του κορωνοϊού

Κορωνοϊός - Γαλλία: Η παχυσαρκία παράγοντας κινδύνου για τη μόλυνση με τον Covid-19
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης