Κορωνοϊός: «Θύμα» της πανδημίας και η κινηματογραφική ταινία για την Άνγκελα Μέρκελ

Κορωνοϊός: «Θύμα» της πανδημίας και η κινηματογραφική ταινία για την Άνγκελα Μέρκελ

Θύμα του κορωνοϊού και η νέα κινηματογραφική ταινία, με θέμα την προσφυγική κρίση του 2015 και τον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ σε αυτήν - Αντί για πανευρωπαϊκή πρεμιέρα, «η Αποφασισμένη» θα προβληθεί προς το παρόν μονάχα από τη γερμανική τηλεόραση, στις 15 Απριλίου

merkel_movie
Η μεταφορά της προσφυγικής κρίσης του 2015 στη μεγάλη οθόνη αποτελεί ένα παράτολμο εγχείρημα. Δεν έχει μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος, που θα επέτρεπε στο κοινό να παρακολουθήσει μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από ασφαλή απόσταση. Το πρόβλημα δεν έχει υποχωρήσει, εξακολουθώντας να σείει συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

DIE GETRIEBENEN - TRAILER 1


Τέλος, οι πρωταγωνιστές του 2015 παραμένουν ακόμα στο προσκήνιο. Ο χρόνος δεν τους έχει προσπεράσει και άρα δεν έχουν κριθεί επαρκώς. Πόσο μάλλον όταν η βασική πρωταγωνίστρια, στην οποία μοιάζει να είναι αφιερωμένη ολόκληρη η ταινία, είναι η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο σκηνοθέτης Στέφαν Βάγκνερ δημιούργησε ένα πολιτικό-κοινωνικό θρίλερ, το οποίο λειτουργεί συγχρόνως και ως ένας «φόρος τιμής» στην Άνγκελα Μέρκελ και στον κατά τα άλλα αμφιλεγόμενο ρόλο της στο ζήτημα αυτό.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Ρόμπιν Αλεξάντερ, ανταποκριτή της Die Welt και συγγραφέα του βιβλίου με τίτλο «The driven ones: Merkel and refugee policy» (Οι αποφασισμένοι: Η Μέρκελ και η πολιτική για το Προσφυγικό). Κυκλοφόρησε το 2017 και περιγράφει τα παρασκηνιακά γεγονότα των 63 ημερών, από την περίοδο του Ιουλίου ως τον Σεπτέμβριο του 2015. Τότε που η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε να επιτρέψει σε Σύρους πρόσφυγες που έφταναν στις ακτές της Ευρώπης να μπουν στη Γερμανία και να καταθέσουν αιτήματα ασύλου, «παγώνοντας» ουσιαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Στο βιβλίο, η απόφασή της αυτή παρουσιάζεται ως μια προσωπική και πολιτική υπέρβαση, πάνω από σκοπιμότητες και συμφέροντα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας μοιάζει να έχει διαφορετική προσέγγιση, μετουσιώνοντας την προσφυγική κρίση σε ένα σημείο καμπής της μακρόχρονης πολιτικής θητείας της Γερμανίδας καγκελαρίου. Μία κίνηση τακτικής και πολιτικής επιβίωσης. Αν μη τι άλλο, ο σκηνοθέτης μέσα από τον φακό του εξυμνεί τους πολιτικούς χειρισμούς της Μέρκελ, η οποία δείχνει να ισορροπεί ανάμεσα σε μία αδικαιολόγητη κωλυσιεργία και πολιτική δεξιοτεχνία.

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς διαλόγους είναι αυτός που διεξάγεται μεταξύ της Μέρκελ και του  υπουρού Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ. «Μπορείς να διαβεβαιώσεις ότι κανένας υπεύθυνος αξιωματικός της αστυνομίας δεν θα δώσει κάποια διαταγή που θα έχει ολέθριες συνέπειες για τη Γερμανία; Μπορούμε να αναλάβουμε για κάτι τέτοιο την ευθύνη;» ρωτάει η καγκελάριος, για να λάβει τη μονολεκτική απάντηση του υπουργού της: «Όχι».

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ταινία όσο και η ίδια, περιέγραψε η ηθοποιός που υποδύεται την Μέρκελ. Η Ίμουτζεν Κόγκε εξομολογήθηκε ότι της ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να υποδυθεί μία από τις πιο διάσημες γυναίκες πολιτικούς παγκοσμίως. 

Στόχος των παραγωγών είναι να υπάρξει μαζική διανομή, μετά το πέρας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης