Κορωνοϊός: Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της Ιταλίας

Κορωνοϊός: Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της Ιταλίας

Αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ιταλικών νοσοκομείων κάνει ο καθηγητής Davide Manca. 

coronavirus
Μια αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των ιταλικών νοσοκομείων κάνει ο καθηγητής Επεργασίας Συστημάτων Μηχανολογίας του Πολυτεχνείου του Μιλάνο, Davide Manca.

Η ανάλυσή του αφορά στοιχεία έως και τις 18 Μαρτίου και έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, που έχει ήδη επισημάνει τους τρεις σοβαρότερους λόγους που οδήγησαν την Ευρώπη στην αποτυχία έγκαιρης αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Ο καθηγητής Manca εξηγεί ότι ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ των ιταλικών νοσοκομείων λόγω της νόσου COVID-19 ξεκινά με εκθετικό ρυθμό, με τα νούμερα να διπλασιάζονται σε μεσοδιαστήματα 2-4 ημερών, με την «εκρηκτική αύξηση» να παρατηρείται για μια μακρά περίοδο, κατά προσέγγιση έως και την 16η με 18η ημέρα. Έπειτα, υπάρχουν 3-4 ημέρες κατά τις οποίες η μέγιστη ταχύτητα αύξησης συνεχίζεται, γνωστό ως «σημείο καμπής».

Σύμφωνα με τον Ιταλό επιστήμονα, τα στοιχεία έως και τις 18 Μαρτίου δείχνουν ότι αυτό το σημείο καμπής επιτεύχθηκε τη 19η ημέρα της επιδημίας στην Λομβαρδία και την 22η ημέρα στην υπόλοιπη Ιταλία. Οι ασθενείς που επιβιώνουν μένουν κατά μέσο όρο 15 ημέρες στη ΜΕΘ και τουλάχιστον 10 ημέρες κατά περίπτωση.

Ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στην Ιταλία αλλάζει διαρκώς. Αρχικά υπήρχαν 500 κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία της Λομβαρδίας και 140 ιδιωτικά. Τώρα πια είναι πάνω από 900 οι κλίνες ΜΕΘ. Σε άλλες περιοχές της κεντρικής και νότιας Ιταλίας, η επιδημία είναι περίπου 10-12 ημέρες πίσω από την κατάσταση που επικρατεί στη Λομβαρδία και οι περιοχές αυτές πασχίζουν τώρα να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των κλινών ΜΕΘ.

«Η διαφορά ανάμεσα στη Λομβαρδία και την υπόλοιπη Ιταλία οφείλεται αποκλειστικά στα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν πρώτα στη συγκεκριμένη περιοχή και έπειτα στην υπόλοιπη χώρα», λέει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μιλάνο. Και προσθέτει ότι, κάθε ημέρα είναι σημαντική. «Μετά το σημείο καμπής, το ποσοστό της αύξησης επιβραδύνει αν και ο συνολικός συνεχίζει να αυξάνει σταδιακά. Όμως, το ποσοστό αύξησης επιβραδύνει προοδευτικά μέχρι να κάνει ‘επίπεδο’, χωρίς περαιτέρω αύξησης στο ποσοστό των ανθρώπων που μπαίνουν στη ΜΕΘ. Η καλύτερη πρόβλεψη για το πότε θα συμβεί αυτό στην Ιταλία βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, είναι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου», λέει.

Ο Davide Manca συμπληρώνει επίσης ότι, αυτή η πρόβλεψη είναι μια παρέκταση των δεδομένων και θα πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή και θα εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα απομόνωσης της Ιταλίας τις επόμενες δύο εβδομάδες. Όπως δείχνουν διάφορες εκθέσεις, πολλοί άνθρωποι στην Ιταλία δεν τηρούν τους κανόνες της καραντίνας.

Κλείσιμο
Τέλος, επισημαίνει ότι η παροχή οξυγόνου καθυστερεί την αναπνευστική ανεπάρκεια και βοηθά να αποφευχθεί η εισαγωγή στη ΜΕΘ, ενώ η νόσος COVID-19 πλήττει σοβαρότερα τους άνδρες από τις γυναίκες (το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, οι έξι νεκροί είναι όλοι άνδρες).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης