Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να προετοιμάζεται για έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να προετοιμάζεται για έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία

Η Κομισιόν απαντά στις βρετανικές απειλές περί αποχώρησης από τις συνομιλίες τον Ιούνιο – Ξεκαθαρίζει ότι προετοιμάζεται και γι' αυτήν την πιθανότητα

22338424
Θέσεις μάχης, ενόψει της διαπραγμάτευσης που ξεκινά τη Δευτέρα, λαμβάνουν Βρυξέλλες και Λονδίνο, κι ενώ ήδη η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον απείλησε με πρόωρη αποχώρηση από τις συνομιλίες τον Ιούνιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις προετοιμασίες για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την μετά το Brexit σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν έχει λάβει υπ΄ όψιν της αυτήν την πιθανότητα και συνεχίζει να προετοιμάζεται γι΄ αυτήν, αλλά είναι πολύ νωρίς για να προκρίνουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επί μίας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας και προετοιμαζόμαστε γι΄ αυτές με εποικοδομητικό πνεύμα», δήλωσε η Ντάνα Σπίναντ.

Αποχώρηση αν δεν υπάρξει πρόοδος προαναγγέλλει η Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση απειλεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο, εφόσον δεν υπάρξει ταχεία πρόοδος και έχει αποκλείσει οποιαδήποτε σύνδεση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα μία προνομιακή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.

«Ορίσθηκε ραντεβού τον Ιούνιο για να διαπιστωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων. Είναι φυσιολογικό ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να ορίσει ραντεβού για αυτήν την ημερομηνία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η νομοθετική και κανονιστική ισοτιμία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (equivalence) δεν αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

«Η απόφαση ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή θα αποφασίσει μονομερώς αν θα την χορηγήσει ή όχι», εξήγησε.

Κλείσιμο
«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την ισοτιμία. Αυτό δεν έχει γίνει με κανέναν, ούτε με την Ιαπωνία ούτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο κανόνας μας», επανέλαβε την Τρίτη ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού παρέλαβε την διαπραγματευτική εντολή των 27.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων για την εμπορική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεκινήσει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

«Την Δευτέρα θα έχουμε αμοιβαίες αποσαφηνίσεις για τις διαπραγματευτικές εντολές με τον Ντέιβιντ Φροστ και την Τρίτη θα ανοίξουν οι φάκελοι της διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης