Βρετανία: Ο Τζόνσον παρουσιάζει τη στρατηγική του για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ

Βρετανία: Ο Τζόνσον παρουσιάζει τη στρατηγική του για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ

Μετά το Brexit, η κυβέρνηση ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της σε σχέση με την ΕΕ - Όχι σε συμφωνία με κάθε τίμημα, δηλώνει ο Μπαρνιέ - Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα

22272685
Στη διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η Βρετανία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη μελλοντική τους σχέση κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ρισί Σούνακ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκοβ, και η
γενική εισαγγελέας, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα αρχίσουν την επόμενη Δευτέρα. Με βάση τον προγραμματισμό, θα γίνουν δέκα γύροι συναντήσεων, μία ανά τρεις εβδομάδες, με προοπτική να καταλήξουν σε συμφωνία στα μέσα Οκτωβρίου. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται εναλλάξ σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

«Πρωταρχικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις είναι να διασφαλίσει την αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής μας ανεξαρτησίας την 1η Ιανουαρίου του 2021. Στο τέλος αυτής της χρονιάς θα φύγουμε από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των δικών μας νόμων και του εμπορίου» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

Το Λονδίνο πρόκειται να παρουσιάσει την στρατηγική του στις διαπραγματεύσεις, την Πέμπτη.

Κλείσιμο
Το Νο 10 ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαφυλάξει την αυτονομία της νομοθεσίας της χώρας. Τονίζει ότι η ΕΕ σεβάστηκε την αυτονομία του Καναδά και της Ιαπωνίας στις εμπορικές της συμφωνίες μαζί τους, καθώς και ότι προσέφερε μηδενικούς δασμούς στις ΗΠΑ, χωρίς τις δεσμεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού που τώρα θέτει στην στρατηγική των διαπραγματεύσεών της με τη Βρετανία.

Μπαρνιέ: Όχι σε συμφωνία «με κάθε τίμημα»

Πάντως από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ένωση δεν θα καταλήξει «με κάθε τίμημα» σε συμφωνία με τη Βρετανία.

Όπως παραδέχθηκε, οι διαπραγματεύσεις θα είναι «δύσκολες και ίσως πολύ δύσκολες» και υποσχέθηκε ότι η διαπραγμάτευση από την πλευρά του θα γίνει «με σεβασμό, χωρίς συμμετοχή σε καμιά αντιπαράθεση», υποδηλώνοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία Μπράντον Λιούις, που είχε δηλώσει ότι μπορεί να μην υπάρεχουν θαλάσσια σύνορα της Ιρλανδίας μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Βρετανίας.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ ευτυχής να τον συναντήσει όταν αυτός το θελήσει (...). Πρέπει να διαβάσει τη συμφωνία αποχώρησης για να καταλάβει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί», δήλωσε.

Και υπενθύμισε ότι η συμφωνία «προασπίζει την ακεραιότητα του βρετανικού τελωνειακού εδάφους και περιλαμβάνει σε αυτό τη Βόρεια Ιρλανδία, τον έλεγχο τον οποίο χρειαζόμαστε για την προστασία της εσωτερικής αγοράς, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, καθώς και την απουσία σκληρού συνόρου στο νησί της Ιρλανδίας».

«Ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη. Η ΕΕ θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και περιμένουμε από τη Βρετανία να πράξει το ίδιο», είπε ο Μπαρνιέ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης