Κορωνοϊός - Ιταλία: Τέσσερις νεκροί, 203 τα κρούσματα - Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ στο Μιλάνο

Κορωνοϊός - Ιταλία: Τέσσερις νεκροί, 203 τα κρούσματα - Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ στο Μιλάνο

Εντονη ανησυχία για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος στην Ιταλία - «Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», λέει μέλος του ΠΟΥ - Την κατάσταση που επικρατεί στο Μιλάνο περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6  ο Έλληνας πρόξενος που ζει εκεί 

soupermarket-arthrou
Ένας άνθρωπος που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό στη βόρεια Ιταλία κατέληξε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε τέσσερις, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Rai.

Πρόκειται για έναν άνδρα 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Και οι τέσσερις νεκροί απο τον κοροναϊό στην Ιταλία ήταν ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας, τονίζουν οι ιταλικές αρχές.

Τα κρούσματα του κορωνοίού στην Ιταλία είναι πλέον 203, από τα οποία περισσότερα από 180 μόνο στη Λομβαρδία. Αργότερα αναμένεται νέα ενημέρωση από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, που είναι σε διαρκή συνεργασία με την κυβέρνηση της Ρώμης.

Με σχεδόν 78.000 περιστατικά του Covid-19 επιβεβαιωμένα σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικοί λένε ότι η κατάσταση σύντομα θα φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Σε 11 πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, οι 10 στην περιοχή Lombardy και η μία στο γειτονικό Veneto, με 50.000 άνθρωποι είναι σε καραντίνα από την Παρασκευή το βράδυ, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους και πρόστιμα να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τον περιορισμό.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από τους πολίτες να μην καταληφθούν από πανικό και να ακολουθούν τις οδηγίες των κέντρων.

Δείτε βίντεο με τα άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ της Ιταλίας: 
Κλείσιμο

«Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», λέει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

« Η Ιταλία έσφαλε που δεν έλεγξε τους επιβάτες τράνζιτ από την Κίνα», δήλωσε ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε να μπλοκάρει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά όχι και τις πτήσεις τράνζιτ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με πολλές αφίξεις επιβατών.

«Η Ιταλία πληρώνει το ότι δεν έβαλε αμέσως σε καραντίνα όλους όσοι έφτασαν από την Κίνα», συμπλήρωσε ο Ριτσιάρντι. Θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων από τις κινεζικές πόλεις δεν μπορούσε να περιορίσει από μόνο του τη διάδοση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από σήμερα τίθεται σε ισχύ στην Ιταλία η αναστολή των σχολικών εκδρομών εντός και εκτός της χώρας. Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε πριν από δυο ημέρες.

Εντονη ανησυχία για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος στην Ιταλία 

Oι ιταλικές αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος, επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας.

Ο «Covid 19» στιγματίζει τη βόρεια Ιταλία με τους πολίτες να τρέχουν στα σούπερ μάρκετ θυμίζουν σκηνές πολέμου.Σε πολλά καταστήματα μάλιστα, όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, έμπαιναν ανά ομάδες των 40 ατόμων για να μην προκληθεί πανικός .

Στη Ρώμη, οι οδηγοί ταξί έξω από το αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο διστάζουν να παραλάβουν επιβάτες από την Ασία ενώ μία Κινέζα στο Τορίνο δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση επειδή απλά ήταν Κινέζα.


Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο στον ΘΕΜΑ 104,6: Αποκλεισμένοι 50.000 - Από σήμερα περιμένουμε πανικό

Την κατάσταση που επικρατεί στο Μιλάνο μετά τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ιταλία, η οποία μετράει ήδη τέσσερις νεκρούς, περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Έλληνας πρόξενος στην πόλη Νίκος Σάκκαρης.

«Η περιοχή του Μιλάνου έχει χωριστεί σε δύο ζώνες: "κίτρινο" το Μιλάνο και "κόκκινη" μια περιοχή με 50.000 κατοίκους. Πεντακόσιοι καραμπινιέροι με αστυνομικούς δεν αφήνουν κανέναν ούτε να μπεί ούτε να βγεί από τα χωριά αυτά» είπε ο κ. Σάκκαρης στους Γιάννη Μακρυγιάννη και Μάκη Πολλάτο.

Όσον αφορά την καθημερινότητα στο Μιλάνο ο Έλληνας πρόξενος είπε ότι «τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Δεν κυκλοφορεί το μετρό, δεν λειτουργούν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη την Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο».

Ερωτηθείς για τυχόν σκηνές πανικού από κατοίκους της πόλης, ο κ. Σάκκαρης απάντησε ότι «εχθές (σ.σ Κυριακή) έτρεξε ο κόσμος στα σούπερ μάρκετ. Πανικός, όπως στις ταινίες, δεν υπάρχει ακόμα. Σήμερα, όμως, που ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει μάλλον θα υπάρξει πανικός».
italy1
italy2

«Δεν λειτουργούν μεγάλα μουσεία, καταστήματα. Οι γάμοι και οι κηδείες γίνονται μόνο με τους στενούς συγγενείς» συνέχισε την περιγραφή της κατάστασης.

Ο Έλληνας πρόξενος μίλησε και για τους μαθητές ελληνικών σχολείων στην περιοχή του Μιλάνου. «Πολλά παιδιά έφυγαν το Σάββατο και την Κυριακή, ένα σχολείο έφυγε από το Σάββατο γιατί είχαμε έγκαιρη πληροφόρηση. Υπάρχουν άλλα δύο σχολεία εδώ, τα είδα τα παιδιά πριν από μίση ώρα (σ.σ. στις 7 το πρωί της Δευτέρας) είναι καλά τα παιδιά, είναι σε περιοχή που δεν υπάρχει κρούσμα, θα προσπαθήσουμε να φύγουν σήμερα» είπε ο κ. Σάκκαρης.
italy3

Σύμφωνα με τον ίδιο «μαζί με τους καθηγητές πρόκειται για 30-32 άτομα και από τα δύο σχολεία ενώ γύρω στα 25 ήταν τα παιδιά και οι καθηγητές που επέστρεψαν. Θα επιστρέψουν με έκτακτες πτήσεις, αυτά τα παιδιά είναι μακριά από την επικίνδυνη ζώνη».

Όσον αφορά τη γενικότερη αντίδραση των Ιταλών ο Νίκος Σάκκαρης είπε ότι «"έχασαν τη μπάλα", δεν μπορούν να βρίσκουν τον ασθενή «μηδέν». Λέγεται ότι όλα ξεκίνησαν από έναν άνθρωπο αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους».
italy4

Δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας, λέει ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών

Ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Τζεμπαρί δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει τον λόγο να κλείσουν τα σύνορα της Γαλλίας με την Ιταλία παρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα είχε νόημα καθώς η κυκλοφορία του ιού δεν περιορίζεται μόνο στα διοικητικά σύνορα», δήλωσε ο υφυπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία -στην ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο- αυξήθηκαν το Σάββατο σε τουλάχιστον 150, ενώ καταγράφηκαν και τέσσερις θάνατοι, οδηγώντας την κυβέρνηση της Ρώμης να αποκλείσει τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στον βορρά, της Λομβαρδίας και του Βένετο.

Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με ταξιδιωτική του οδηγία, συμβουλεύει τους Γερμανούς οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονταν στην Ιταλία και ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης