Κορωνοϊός: Πάνω από 100 τα κρούσματα στην Ιταλία - Έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πάνω από 100 τα κρούσματα στην Ιταλία - Έκτακτα μέτρα στις πύλες εισόδου στην Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα και για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα της Μεσογείου- Μέτρα στις πύλες εισόδου στην Ελλάδα  - Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε άλλον έναν νεκρό από τον κορωνοϊό - Στα 602 τα κρούσματα στη Νότια Κορέα

virus_ar
Ξεπερνούν τα 100 πλέον τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία. Μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο στο Μιλάνο ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα, οι θετικοί στον ιό είναι 89. Πρόσθεσε ότι σε όλη την Ιταλία τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι σίγουρα πάνω από εκατό.

Στο μεταξύ, τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται εκατοντάδες εξετάσεις σε άτομα που ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς και αναμένονται το γρηγορότερο δυνατό τα σχετικά αποτελέσματα.

Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Σε όποιον δεν σεβαστεί την απαγόρευση θα μπορούν να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η παρουσία του κορωνοϊού σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου. Μάλιστα στις 7 το απόγευμα συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη όπου θα συζητηθούν τα νεότερα δεδομένα.

Ο μηχανισμός του υπουργείου παραμένει σε επιφυλακή και εγρήγορση όπως αναφέρουν πηγές του, αλλά και όπως προκύπτει από σημερινή ενημέρωση του προς στον Τύπο. Όπως αναφέρεται «με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Επίσης πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».
Κλείσιμο
ypourgeio_ygeias_mak

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρμόδιοι βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς με τα νεότερα δεδομένα επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Κατά καιρούς οι επιστήμονες που εκπροσωπούν το υπουργείο Υγείας στη χώρα μας, έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταγραφεί κρούσμα του νέου κορωνοϊού και στην Ελλάδα. Το ζητούμενο πάντως για τους επιστήμονες είναι πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί και θα απομονωθεί.

Για το λόγο αυτό, όπως τονίζει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας - νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ - βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
coronavirus

Στα 602 τα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το επίπεδο του συναγερμού της για λοιμώδη νόσο στο υψηλότερο επίπεδο για πρώτη φορά από το 2009, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ανέβηκαν στα 602 και ο απολογισμός των νεκρών στους πέντε.

Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα συνδέονται με μια εκκλησία στη νοτιοανατολική πόλη Νταεγκού αφού μια 61χρονη γνωστή ως «Ασθενής 31», η οποία συμμετείχε σε τελετές εκεί, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα. Η γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση αύξησε τον συναγερμό για τη νόσο στη χώρα στο τέταρτο και υψηλότερο επίπεδο σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Κορέα (KCDC) ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 169 και έφθασε τις 602 σε σχέση με μια μέρα νωρίτερα. Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, περισσότερα από 300 συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγκού.

Η αύξηση του επιπέδου του συναγερμού επιτρέπει στην κυβέρνηση να στείλει επιπλέον πόρους στην Νταεγκού και στην κομητεία Τσεονγκντό.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πως το επίπεδο του συναγερμού επιτρέπει επίσης στην κυβέρνηση να απαγορεύσει δημόσιες δραστηριοότητες και να διατάξει το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων.

Η προηγούμενη φορά που η Νότια Κορέα είχε αυξήσει τον συναγερμό στο υψηλότερο επίπεδο ήταν πριν από 11 χρόνια στη διάρκεια του ξεσπάσματος της γρίπης Α ή H1N1, σύμφωνα με το Yonhap.

Τα πρώτα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονταν με την Κίνα, όμως οι νέες μολύνσεις επικεντρώνονται στην Νταεγκού, μια πόλη περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, και σε ένα νοσοκομείο στην Τσεονγκντό, μια κομητεία με περίπου 43.000 κατοίκους.

Ισραήλ: Περίπου 200 επισκέπτες από τη Νότια Κορέα ενδέχεται να τεθούν σε καραντίνα

Το Ισραήλ είναι ενδεχόμενο να θέσει σε καραντίνα περίπου 200 επισκέπτες από τη Νότια Κορέα, σε μία στρατιωτική βάση στα νότια της Ιερουσαλήμ σχετικά με ανησυχίες για το νέο κοροναϊό, όπως ανέφερε σήμερα, η ειδησεογραφική σελίδα Ynet.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν σχολίασαν άμεσα την αναφορά της ειδησεογραφικής σελίδας.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Αριέχ Ντέρι δήλωσε ξεχωριστά σήμερα, ότι έδωσε εντολή, ώστε η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία να προστεθούν στην λίστα απαγόρευσης των ταξιδιών από και προς το Ισραήλ.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε 15 νέα κρούσματα μόλυνσης

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε 15 νέα κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ στην κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους οκτώ.

“Μέχρι τώρα έχουμε συνολικά 43 περιστατικά μολύνσεων, ενώ υπάρχουν οκτώ θάνατοι,” δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Από την Τετάρτη, η Τεχεράνη έχει επιβεβαιώσει 28 συνολικά περιπτώσεις μολύνσεων και επτά θανάτους, από το νέο κορωνοϊό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης