Ο Ευρωπαίος Επίτροπος που θεωρεί ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την κατάσταση του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος που θεωρεί ότι η Ελλάδα ευθύνεται για την κατάσταση του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου

«H Eλλάδα ευθύνεται για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά» δηλώνει σε γερμανικά ΜΜΕ ο Γιάνεζ Λέναρτσικ

maxresdefault
Το... μπαλάκι στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την υπάρχουσα κατάσταση στα ελληνικά νησιά με τους πρόσφυγες ρίχνει ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε σε θέματα διαχείρισης κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσικ.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικές εφημερίδες του μιντιακού ομίλου «Funke», o 53χρονος Σλοβένος αξιωματούχος που τον εμπιστεύεται τυφλά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί την χώρα μας να κάνει περισσότερα για τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά του Αιγαίου.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ε.Ε έχει ενισχύσει την Ελλάδα με πολλά εκατομμύρια ευρώ για να βελτιώσει το σύστημα ασύλου και την μεταχείριση των προσφύγων», υποστηρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αν και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε δεν πρέπει να αφήσει μόνη της την ελληνική κυβέρνηση στη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ξεκαθάρισε πως η χώρα μας φέρει την ευθύνη για να υπάρξει βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά με τους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να πω ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά», δήλωσε ο Σλοβένος Επίτροπος της ΕΕ.

Ο ίδιος πάντως δεν είναι αρνητικός σ' ένα νέο ευρωπαικό πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
«Είμαι ανοιχτός σε μια περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν κάτι τέτοιο», τόνισε ο Σλοβένος αξιωματούχος.

«Αλλά η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά είναι κατά κύριο λόγο ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης», υπογράμμισε. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατασκευή κέντρων υποδοχής και διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

«Μόνο το 2015 έως το 2018, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες κι μετανάστες έφθασαν από τις τουρκικές ακτές στα νησιά του Αιγαίου, η Ε.Ε βοήθησε και με ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Λενάρτσικ. «Τώρα υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί που έχουν τεθεί σε λειτουργία», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης