Περλ Χάρμπορ: Ταυτοποιήθηκαν οι δύο τελευταίοι ναύτες 79 χρόνια μετά την ιαπωνική επίθεση

Περλ Χάρμπορ: Ταυτοποιήθηκαν οι δύο τελευταίοι ναύτες 79 χρόνια μετά την ιαπωνική επίθεση

Ο 21χρονος Ρεξ Γουάιζ ήταν ανάμεσα στους 429 που σκοτώθηκαν στο USS Οκλαχόμα και ο Χέβιν ήταν ανάμεσα στους 106 νεκρούς του USS West Virginia, στις 7 Δεκεμβρίου 1941 - Θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ για να κηδευτούν με όλες τις τιμές

perl_harbor
Αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην πολεμική ιστορία της ανθρωπότητας, κάνοντας διάσημο το λιμάνι της Χαβάης. Άφησε πίσω του έννοιες όπως «καμικάζι» και συνετέλεσε στην εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς στην ουσία ενεργοποίησε τις αμερικανικές δυνάμεις εναντίον του Άξονα. Η επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ έγινε βίντεο game, μεταφέρθηκε σε πανάκριβες παραγωγές στη μεγάλη οθόνη και έγραψε ιστορία. Ωστόσο, 79 χρόνια μετά την επίθεση, παρέμεναν εκκρεμότητες. Μετά από δεκαετίες έρευνας, μία από τις εκκρεμότητες αυτές, διευθετήθηκε. Όπως ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές αρχές, ταυτοποιήθηκαν οι δύο τελευταίοι αγνοούμενοι Αμερικανοί ναύτες, οι οποίοι χάθηκαν μαζί με χιλιάδες άλλους την αποφράδα εκείνη ημέρα που συγκλόνισε και εξακολουθεί να συγκλονίζει ακόμη και σήμερα τον κόσμο.

Πρόκειται για τον πυροσβέστη πρώτης κλάσης του Ναυτικού Ρεξ Γουάιζ, ηλικίας 21 ετών και τον επίσης πυροσβέστη πρώτης κλάσης του Ναυτικού, Χάντλεϊ Χέβιν, ηλικίας 23 ετών.

Ό,τι απέμεινε από τους δύο νεαρούς -τότε- ναύτες, δεν ήταν δυνατόν να ταυτοποιηθεί. Ως εκ τούτου, μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Νεκροταφείο του Ειρηνικού στη Χονολουλού της Χαβάης, όπου στη λίστα των θυμάτων δηλώθηκαν ως άγνωστοι.

Ο 21χρονος Ρεξ Γουάιζ ήταν ανάμεσα στους 429 που σκοτώθηκαν στο USS Οκλαχόμα και ο Χέβιν ήταν ανάμεσα στους 106 νεκρούς του USS West Virginia, στις 7 Δεκεμβρίου 1941.

Την αποφράδα εκείνη ημέρα, η Ιαπωνία επιτέθηκε στον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού Ωκεανού, το σύνολο του οποίου είχε αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Χαβάης, το Περλ Χάρμπορ. Ήταν μία αποστολή αυτοκτονίας για τους Ιάπωνες, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στις δυνάμεις του Άξονα, με κεφαλή τους τη ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ. Την ημέρα εκείνη, 2.403 Αμερικανοί ναύτες και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 1.143 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πολλοί έμειναν ανάπηροι ή έμειναν ψυχικά άρρωστοι.

Κλείσιμο
Μόλις τον Νοέμβριο του 2018, άλλος ένας αγνοούμενος ναύτης είχε αναγνωριστεί από τη μάχη του Περλ Χάρμπορ. Συγκεκριμένα ο 18χρονος τότε ναύτης πρώτης κλάσης, Βάλτερ Φόλεϊ, από το Μπρούκλιν, επίσης από το πλήρωμα του USS Οκλαχόμα.

Ό,τι έχει απομείνει από τις σορούς των Ρεξ Γουάιζ και Χάντλεϊ Χέβιν, οι οποίοι κατάγονταν από το Κάνσας, θα μεταφερθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να γίνει η κηδεία τους με όλες τις τιμές που τους αρμόζουν, έστω και 76 χρόνια μετά τον θάνατό τους. Ο Ρεξ Γουάιζ θα κηδευτεί στις 22 Απριλίου και ο Χάντλεϊ Χέβιν στις 23 Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης