Κοροναϊός: Καταγγέλλουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης στην «αποκλεισμένη» Ουχάν

Κοροναϊός: Καταγγέλλουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης στην «αποκλεισμένη» Ουχάν

Καθησυχαστικός ο τοπικός κυβερνήτης, ανακοίνωσε πως υπάρχει ρύζι, λάδι και κρέας σε «επαρκείς» ποσότητες - «Παγιδευμένοι» και «σε πανικό», δηλώνουν οι ξένοι, που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Ουχάν

L8k1uLH8
Η Κίνα εισέρχεται στο έτος του Αρουραίου το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, αλλά, ενώ κατά την παράδοση της χώρας το ζώο συμβολίζει τον πλούτο και την υπεραφθονία αγαθών, το κλίμα στην κινεζική πόλη Ουχάν, που βρίσκεται σε καραντίνα εξαιτίας του φονικού κοροναϊού, κάθε άλλο παρά γιορτινό είναι.

Στην πόλη της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, οι κάτοικοι εκνευρισμένοι και θυμωμένοι ανησυχούν για ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα καθώς η Ουχάν είναι αποκλεισμένη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Ο άγνωστος, μέχρι πρότινος ιός, εμφανίστηκε πριν τέσσερις εβδομάδες και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 26 θάνατοι στην Κίνα και έχουν επιβεβαιωθεί 895 κρούσματα σε ολόκληρη την χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα την Παρασκευή οι κινεζικές αρχές.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ουχάν αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και καθώς η πόλη είναι το επίκεντρο του κοροναϊού το Πεκίνο αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα και απαγόρευσε τις μετακινήσεις από και προς την πόλη των 11 εκατ. κατοίκων. Η πόλη τέθηκε σε καραντίνα από τις 10 το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα), αεροπλάνα και τρένα ακινητοποιήθηκαν ενώ την ίδια στιγμή άλλες 12 πόλεις τέθηκαν, επίσης, σε καραντίνα στην επαρχία Χουμπέι.

Την Παρασκευή η Ουχάν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ακολούθησαν η Σιτσουάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας, η Ανχουέι στην ανατολική Κίνα, το Πεκίνο και η Σαγκάη. Πάντως, οι τοπικές αρχές στην Ουχάν προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, που ανησυχούν πως ο αποκλεισμός της πόλης θα οδηγήσει στην έλλειψη βασικών ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο τοπικός κυβερνήτης διαβεβαιώνει πως οι προμήθειες είναι «επαρκείς»

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι, Βανγκ Ξιάοντονγκ, προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες πως όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα στον κινεζικό Τύπο. Ο κυβερνήτης δήλωσε στα τοπικά μέσα πως οι προμήθειες στην Ουχάν είναι «επαρκείς» και υποστήριξε πως η «αποκλεισμένη» πόλη διαθέτει 5 εκατ. κιλά ρύζι, 4 εκατ. κιλά λάδι και περισσότερους από 10.000 τόνους χοιρινό και μοσχάρι. Οι κάτοικοι, όμως, δεν έχουν πεισθεί από τον καθησυχαστικό λόγο του κυβερνήτη και τρέχουν στα καταστήματα τροφίμων για να εφοδιαστούν με προμήθειες. Οι ίδιοι, καταγγέλλουν πως στα σούπερ μάρκετ τα ράφια αρχίζουν να αδειάζουν και είναι εκνευρισμένοι με τον τρόπο που διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Μο Γκου, κάτοικος της Ουχάν, του οποίου η σύζυγος εργάζεται σε νοσοκομείο της πόλης, κατήγγειλε σε αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα πως σε κάθε γιατρό έχουν δοθεί μόνο δύο μάσκες ενώ ο αριθμός των φαρμάκων και του ιατρικού υλικού του νοσοκομείου είναι πολύ μικρός.

Επίσης, κάτοικος στην Ουχάν, που δεν είναι Κινέζος, κατήγγειλε στην βρετανική Daily Mail πως οι κάτοικοι αισθάνονται «παγιδευμένοι» και εξέφρασε τον φόβο ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα ασθενήσουν, αν δεν μπορέσουν να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο άνδρας δήλωσε πως οι κάτοικοι της πόλης, που προέρχονται από άλλες χώρες, βρίσκονται σε «πανικό» και θέλουν να φύγουν από την Ουχάν, προτού προσβληθούν από τον ιό.

Ο κοροναϊός επιβεβαιώθηκε και εκτός Κίνας

Εκτός από την Κίνα, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί δύο άτομα, που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, ενώ 63 περιπτώσεις ελέγχονται σε 22 πολιτείες των ΗΠΑ. Στη Γαλλία εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, τα πρώτα στην Ευρώπη,  ενώ στη Βρετανία ελέχθησαν 14 περιπτώσεις και βρέθηκαν όλες αρνητικές. Στην Αυστραλία τέσσερα άτομα τέθηκαν σε καραντίνα και υποβάλλονται σε εξετάσεις, ενώ το Νεπάλ ανακοίνωσε την πρώτη περίπτωση ασθενούς που έχει προσβληθεί από τον νέο ιό. Την Παρασκευή η Ιαπωνία επιβεβαίωσε πως έχει δύο ασθενείς με κοροναϊό και η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε και πέμπτο ασθενή, που προσβλήθηκε από τον ιό. Η Νότια Κορέα έχει επιβεβαιώσει δύο ασθενείς, το Χονγκ Κονγκ πέντε, το Βιετνάμ δύο, η Σιγκαπούρη τρεις, η Ταϊβάν μία περίπτωση και το Μακάου έχει επιβεβαιώσει δύο περιπτώσεις.

Όμως, καθησυχαστικός εμφανίστηκε για την εξάπλωση του ιού στην Ουχάν ο Ζενγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής Επιστήμονας του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Ο Κινέζος επιστήμονας με ανάρτησή του την Παρασκευή στο Weibo (το αντίστοιχο του Twiiter στην Κίνα) υποστήριξε πως την επόμενη εβδομάδα θα φανεί ότι η επιδημία είναι υπό περιορισμό και πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα του αποκλεισμού της Ουχάν θα φανούν σε πέντε με δέκα ημέρες.

Κλείσιμο
Στην Ουχάν οι αρχές διέταξαν την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου μέσα σε δέκα ημέρες, καθώς οι υπάρχουσες νοσοκομειακές μονάδες της πόλης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης