Κόντρα Ιταλίας - Τουρκίας για τον EastMed: «Θα υπογράψουμε για την κατασκευή του αγωγού» λέει η Ρώμη

Κόντρα Ιταλίας - Τουρκίας για τον EastMed: «Θα υπογράψουμε για την κατασκευή του αγωγού» λέει η Ρώμη

Διαψεύδει η Ρώμη δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu σύμφωνα με το οποίο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed  - Η ιταλική κυβέρνηση προέβη σε διάβημα με αποτέλεσμα το τουρκικό μέσο να κατεβάσει την ανάρτηση - Συναγερμός και σε Κύπρο, Ισραήλ

eastmed_main
Μετά  τις απίστευτες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, η εμπρηστική πολιτική από τη μεριά της Άγκυρας χτύπησε «κόκκινο» για ένα ακόμη θέμα που ενοχλεί τη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu» επιχείρησε να αμφισβητήσει την πρόθεση της Ιταλίας σχετικά με την υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού EastMed.  

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν τη συμφωνία στις αρχές του 2020 στην Αθήνα». Επίσης το «Anadolu» υποστήριξε πως μεταξύ άλλων ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».

Η Ιταλία δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, αντιθέτως έσπευσε να απαντήσει στο προκλητικό δημοσίευμα ξεκαθαρίζοντας τη θέση της. 

Κατέβηκε η ανάρτηση - Αντίδραση και από Κύπρο, Ισραήλ

Όπως αναφέρεται σε ιταλικά ΜΜΕ,  η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Anadolu» και προέβη σε διάβημα, με αποτέλεσμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να αναγκαστεί «κατεβάσει» την αναληθή ανάρτηση.

Αντίδραση υπήρξε και από την Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του και έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση πως επρόκειτο για ψευδές δημοσίευμα. 

Εν τω μεταξύ, το θέμα είχε ήδη αναμεταδοθεί από το TRIBUNE και από την ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel, προκαλώντας διπλωματικό συναγερμό και στο Ισραήλ.

Κλείσιμο
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρχές της Αιγύπτου πριν από τέσσερις ημέρες πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία του «Anadolu» στο Κάιρο και συνέλαβαν δημοσιογράφους με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οι Τούρκοι ανταποκριτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα απελάθηκαν.

Προκαλεί η Τουρκία για τον EastMed: Θα αποτύχει - Αγνοεί τα δικαιώματά μας

Αντιδρώντας, πριν από λίγο καιρό, στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης