Νότια Κορέα: Το πολυσυζητημένο μουστάκι του Αμερικανού πρέσβη και γιατί... «μπαίνει στη μύτη» κάποιων

Νότια Κορέα: Το πολυσυζητημένο μουστάκι του Αμερικανού πρέσβη και γιατί... «μπαίνει στη μύτη» κάποιων

Το μουστάκι έχει έναν συμβολισμό, αλλά δεν είναι εκείνος που φαντάζονται κάποιοι - Πώς απαντά ο ίδιος ο διπλωμάτης στα αρνητικά σχόλια για την καταγωγή του και την... τριχοφυΐα του

Νότια Κορέα: Το πολυσυζητημένο μουστάκι του Αμερικανού πρέσβη και γιατί... «μπαίνει στη μύτη» κάποιων
Μπορεί οι διπλωματικές εντάσεις να αφθονούν στην κορεατική χερσόνησο, λόγω της πολύχρονης κόντρας της Νότιας Κορέας με τη Βόρεια και της ταραχώδους σχέσης των ΗΠΑ και με τις δύο χώρες, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται κυριολεκτικά με... τρίχες. Και πιο συγκεκριμένα με τις τρίχες του μουστακιού του Αμερικανού πρέσβη στην Νότια Κορέα, που όπως φαίνεται έχουν καταφέρει να εκνευρίσουν πολλούς πολίτες της χώρας, για λόγους που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος αν δεν είναι εξοικειωμένος με την ιστορία της περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o Χάρι Χάρις, πρώην Ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και νυν πρέσβης στη Νότια Κορέα, έχει κατηγορηθεί ότι προσβάλλει την χώρα που τον φιλοξενεί εξαιτίας της απόφασής του να αφήσει ένα μουστάκι, το οποίο θυμίζει σε πολλούς Νοτιοκορεάτες τις ημέρες της ιαπωνικής κατοχής.

Η ιαπωνική κατοχή της κορεατικής χερσονήσου, που διήρκεσε από το 1910 μέχρι το 1945, ήταν μια ιδιαίτερα επώδυνη περίοδος που σημαδεύτηκε από πολλές βαρβαρότητες, προκάλεσε πολλές αρνητικές συνέπειες στην περιοχή και ακόμα «πονά» τους Νοτιοκορεάτες. Πρόκειται για ένα ζήτημα που ακόμα προκαλεί ένταση ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και είναι φυσικό να «γεννά» έντονα συναισθήματα. Όπως αναφέρει η Guardian, o Χάρις (που γεννήθηκε στην Ιαπωνία από Γιαπωνέζα μητέρα και Αμερικανό πατέρα) διορίστηκε πρέσβης στη χώρα τον Ιούλιο του 2018, και έκτοτε δέχεται σφοδρή κριτική στα social media για το μουστάκι του που «ξυπνά» επώδυνες μνήμες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, όπως παρατηρούν πολλοί σχολιαστές, ότι και οι οκτώ Ιάπωνες γενικοί κυβερνήτες την περίοδο της κατοχής είχαν ανάλογα μουστάκια.

Ο 63χρονος Χάρις είπε σε δημοσιογράφους στη Σεούλ την περασμένη εβδομάδα ότι η καταγωγή του έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. «Το μουστάκι μου, για κάποιο λόγο, έχει προκαλέσει αρκετά σχόλια εδώ... Έχω δεχθεί κριτική από τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά κυρίως στα social media, λόγω της καταγωγής μου, επειδή είμαι μισός Ιάπωνας και μισός Αμερικανός», δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Νότια Κορέα: Το πολυσυζητημένο μουστάκι του Αμερικανού πρέσβη και γιατί... «μπαίνει στη μύτη» κάποιων
Ο Χάρις, χωρίς το επίμαχο μουστάκι, πριν ξεκινήσει τη διπλωματική του καριέρα


Μάλιστα, φέρεται να προχώρησε πρόσφατα και σε... εξηγήσεις για το μουστάκι του, θέλοντας ίσως να διαλύσει τις όποιες εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί. Όπως είπε, τα 40 χρόνια που πέρασε στο Ναυτικό ήταν πάντα καλοξυρισμένος, και έτσι αποφάσισε να αφήσει παχύ μουστάκι στο ξεκίνημα της διπλωματικής τους καριέρας, για να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. «Ήθελα να κάνω μια αλλαγή που θα σηματοδοτούσε τη μετάβαση από τη ζωή μου ως στρατιωτικός στη νέα μου ζωή ως διπλωμάτης, είπε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τους Korea Times. «Προσπάθησα να ψηλώσω, αλλά δεν μπορούσα. Προσπάθησα να γίνω πιο νέος, αλλά δεν τα κατάφερα. Αυτό που μπορούσα να κάνω ήταν να αφήσω μουστάκι, και έτσι το έκανα», είπε με χιούμορ ο Χάρις.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το μουστάκι του Αμερικανού πρέσβη «έχει συσχετιστεί από κάποιους με την πρόσφατη εντύπωση που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ ότι αντιμετωπίζουν την Κορέα με έλλειψη σεβασμού και διάθεση καταναγκασμού». «Ο Χάρις έχει γίνει συχνά στόχος κοροϊδευτικών σχολίων, που αναφέρουν ότι δεν είναι πρέσβης, αλλά γενικός κυβερνήτης», προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο ίδιος πάντως θεωρεί αυτά τα σχόλια παράλογα. «Υπάρχουν πολλοί ηγέτες του κινήματος της Κορεάτικης Ανεξαρτησίας που είχαν μουστάκια, και κανείς δεν εστιάζει σε αυτά».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Guardian, o Χάρις έχει προκαλέσει την οργή ορισμένων Νοτιοκορεατών επειδή υποστήριξε το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ να πληρώσει η κυβέρνησή τους 5 δισ. δολάρια για τη διατήρηση 28.500 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα, ποσό πενταπλάσιο από εκείνο που κατέβαλε η Σεούλ την περασμένη χρονιά. Μιλώντας πάντως σε τοπικά ΜΜΕ, ο Χάρις υπογράμμισε ότι δεν πτοείται από τα ρατσιστικά σχόλια που διατυπώνονται εις βάρος του εξαιτίας της καταγωγής του και της... τριχοφυίας του. «Είμαι αυτός που είμαι. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι παίρνω την κάθε μου απόφαση με γνώμονα την ιδιότητά μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Κορέα, όχι ως πρέσβης των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στην Κορέα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς δεν αν θα σκεφτόταν ποτέ το ενδεχόμενο να ξυρίσει τον μουστάκι, ώστε να βελτιωθεί η αλληλεπίδρασή του με τους Κορεάτες, ο Χάρις εμφανίστηκε μάλλον αρνητικός. «Δεν είμαι σίγουρος. Θα πρέπει να πειστώ ότι με κάποιο τρόπο το μουστάκι μου αντιμετωπίζεται με τρόπο που βλάπτει τη σχέση μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης