Brexit: O Μπόρις Τζόνσον νομοθετεί την απαγόρευση παράτασης της μεταβατικής περιόδου

Brexit: O Μπόρις Τζόνσον νομοθετεί την απαγόρευση παράτασης της μεταβατικής περιόδου

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει την Παρασκευή στην Βουλή των Κοινοτήτων τον εφαρμοστικό νόμο της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες και πλαισιώνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου

rtx70ou0-thumb-large
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα τροποποιήσει το νομοσχέδιο της συμφωνίας του Brexit ώστε να τεθεί εκτός νόμου οποιαδήποτε παράταση της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την έξοδο στις 31 Ιανουαρίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά την οποία θα διεξάγονται με το ευρωπαϊκό μπλοκ οι διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν την μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Την περασμένη εβδομάδα οι Βρετανοί ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία μία κυβέρνηση που θα υλοποιήσει το Brexit και θα επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει μπροστά. Αυτό ακριβώς έχουμε την πρόθεση να κάνουμε από αυτήν κιόλας την εβδομάδα», δήλωσε σήμερα πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Το πρόγραμμά μας ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν θα παρατείνουμε την μεταβατική περίοδο και ο νέος εφαρμοστικός νόμος της συμφωνίας αποχώρησης θα απαγορεύσει ρητώς στην κυβέρνηση να δεχθεί οποιιαδήποτε παράταση» της μεταβατικής περιόδου πέραν του 2020, πρόσθεσε.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει την Παρασκευή στην Βουλή των Κοινοτήτων τον εφαρμοστικό νόμο της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες και πλαισιώνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

Η συμφωνία διαζυγίου προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020, η οποία μπορεί να παραταθεί για μέχρι δύο χρόνια, ώστε να αποφευχθεί μία απότομη ρήξη των εμπορικών σχέσεων, που θα απειλήσει με χάος την οικονομία, εάν οι δύο πλευρές δεν κατορθώσουν να καταλήξουν, εντός αυτής της προθεσμίας, σε εμπορική συμφωνία για την μελλοντική εμπορική τους σχέση.

Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να παραταθεί, το Λονδίνο θα πρέπει να διατυπώσει σχετικό αίτημα πριν από την 1η Ιουλίου 2020.

Κλείσιμο
Η συμφωνία αποχώρησης είναι το πρώτο νομοθετικό κείμενο που θα συζητηθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων υπό την νέα του σύνθεση. Η υιοθέτησή του θα πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την εορταστική περίοδο. Στην συνέχεια, θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για το μοντέλο το οποίο θα διέπει την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, ο Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου κατά το πρότυπο της συμφωνίας που έχει συνομολογηθεί ανάμεσα στην ΕΕ και τον Καναδά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης