Ζάεφ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Η στάση της Γαλλίας ήταν λάθος και μας αδίκησε

zaev

Απογοητευτήκαμε πολύ, αλλά συνεχίζουμε με τις μεταρρυθμίσεις μας και ελπίζουμε αυτό το λάθος -γιατί για λάθος πρόκειται όχι μόνο για μας αλλά και για την Ευρώπη- θα αλλάξει σύντομα, τόνισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων στο Λονδίνο

Στη θεματική της διάσκεψης «Αμυνα και αποτροπή στη νέα εποχή» συμμετείχε και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι οι πολίτες της χώρας του πιστεύουν τόσο πολύ στο ΝΑΤΟ, στην ενότητα και σταθερότητα, ώστε να αλλάξουν το συνταγματικό όνομα της χώρας και να γίνει Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας. «Χτίζουμε καλές σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Είμαστε χώρα χωρίς ανοιχτά διμερή θέματα με άλλες στην περιοχή, και αυτό ανοίγει την πόρτα για τον στρατηγικό μας στόχο. Εκπληρώνουμε το όνειρό μας τώρα, γιατί για μας στρατηγικός στόχος είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο» είπε.

Ο κ.Ζάεφ χαρακτήρισε ως «λάθος», που αδίκησε την υποψηφιότητα της χώρας του, τη στάση της Γαλλίας να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ - ζητώντας μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης. «Ήμασταν υποψήφια προς ένταξη χώρα επί 15 χρόνια και είχαμε θετικές συστάσεις. Τώρα και οι 28 χώρες του συμβουλίου της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι έχουμε εκπληρώσει το 100% των μεταρρυθμίσεων μας. Βρήκαμε λύση με τη Βουλγαρία, πετύχαμε ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα. Η Γαλλία αποφάσισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο εξαιτίας των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Απογοητευτήκαμε πολύ, αλλά συνεχίζουμε με τις μεταρρυθμίσεις μας και ελπίζουμε αυτό το λάθος -γιατί για λάθος πρόκειται όχι μόνο για μας αλλά και για την Ευρώπη- θα αλλάξει σύντομα» είπε.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο του 2% στις αμυντικές δαπάνες της χώρας του απέναντι στο ΝΑΤΟ, εκτίμησε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα καταφέρει να τον πετύχει και πριν το 2024, καθώς τα τελευταία δυόμισι χρόνια μπόρεσε να διπλασιάσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό και να εκσυγχρονίσει τον στρατό της.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

@

ΟΥΣΤ!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης