Γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής Μέρκελ-Σαρκοζί

Γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής Μέρκελ-Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, θα συναντηθούν σήμερα στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας...

Γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής Μέρκελ-Σαρκοζί

Η προετοιμασία του επικείμενου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 16 και 17 Δεκεμβρίου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της γαλλο-γερμανικής συνάντησης κορυφής, που πραγματοποιείται σήμερα στο Φράιμπουργκ της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, συνοδεύονται από τα σημαντικότερα μέλη της γερμανικής και γαλλικής κυβέρνησης.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο, έσπευσαν πάντως να υποβαθμίσουν τη σημασία της συνάντησης στο Φράιμπουργκ, μία πόλη 220.000 κατοίκων κοντά στα γαλλικά σύνορα, που γίνεται λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

"Δεν είναι κακό πράγμα να φθάνουν σε μία συμφωνία η Γαλλία με τη Γερμανία, αλλά μένει να δούμε εάν θα υπάρξουν συμφωνίες ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Σάιμπερτ, προσθέτοντας ότι το ευρώ θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. "Αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι θα συμφωνήσουν τα 27 μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή εβδομάδα", πρόσθεσε. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί αναμένεται ότι θα κάνουν δηλώσεις για την ανάγκη στήριξης του ευρώ, ενώ είναι ήδη γνωστή η κοινή θέση τους για το "όχι" στα ευρω-ομόλογα.

Η Γερμανία και η Γαλλία θεωρούν ότι είναι άτοπο στη συγκεκριμένη συγκυρία να εκδοθούν ευρω-ομόλογα, όπως πρότεινε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την υποστήριξη της Ιταλίας. Απορριπτική στάση έχουν υιοθετήσει, επίσης, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής, οικονομικής εφημερίδας "Ηandelsblatt" (Χάντελσμπλατ) το επιτελείο του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, θεωρεί ότι η έκδοση κοινών ευρω-ομολόγων θα οδηγούσε στο πρόβλημα της "ηθικής παρακμής" (Moral-Hazard), όπως και σε προβλήματα κόστους του νέου ομολόγου.

Με τον όρο "ηθική παρακμή" περιγράφεται η κατάσταση, κατά την οποία χώρες με χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο να βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους, καθώς θα υπάρχει η εγγύηση της Ένωσης για το χρέος τους. Όπως η Γερμανία έτσι και η Γαλλία δεν θέλει να επιφορτισθεί μεγαλύτερο βάρος επιτοκίων, το οποίο θα επιβαρύνει τις χώρες που σήμερα αναχρηματοδοτούν το χρέος τους, με ευνοϊκά επιτόκια.

Η Γαλλία έχει αφήσει στη Γερμανία την πρωτοβουλία στις συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζεται παρασκηνιακά ως παράγοντας που επιχειρεί να μετριάσει τη στάση του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης