Αυστραλία: Νέο μέτωπο πυρκαγιάς - Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά

Αυστραλία: Νέο μέτωπο πυρκαγιάς - Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά

Εδώ και μέρες παλεύουν με τις φωτιές οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αυστραλίας - Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους

21912893
Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας έκοψαν το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, πάνω από 100 σχολεία ήταν κλειστά και οι κάτοικοι σε περιοχές υψηλού κινδύνου αναζητούσαν σήμερα καταφύγιο καθώς «άνοιξαν» νέα μέτωπα στις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίουν περιοχές χαμηλής βλάστησης στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία παλεύει με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε διάφορες περιοχές της χώρας εδώ και ημέρες, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους σε πολλές κοινότητες. Από τις αρχές του μήνα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν καεί 10 εκατ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και εκτάσεων χαμηλής βλάστησης και έχουν καταστραφεί πάνω από 300 σπίτια.



Σήμερα δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο καθώς 50 πυρκαγιές ξέσπασαν στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, όπου οι αρχές αναβάθμισαν την προειδοποίηση για πυρκαγιά στην κατηγορία «καταστροφική» με τις θερμοκρασίες στην περιοχή να ξεπερνούν τους 42 βαθμούς Κελσίου. «Καταστροφική» σημαίνει ότι, εάν ξεσπάσει πυρκαγιά, οι πυροσβέστες δεν θα είναι σε θέση να την ελέγξουν δεδομένων των καιρικών συνθηκών.

Wildfires rage in Australia’s New South Wales
Κλείσιμο

«Από την ανατολή του ήλιου έως μετά τα μεσάνυχτα, αυτή η πολιτεία θα βιώσει πολύ δύσκολες συνθήκες σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές», δήλωσε ο Μπρέντον Ίντεν, αναπληρωτής επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του δικτύου Australian Broadcasting Corp.

Πάνω από 600 πυροσβέστες επιχειρούσαν σε όλη την πολιτεία σήμερα ενώ οι περισσότεροι από αυτούς αναμένεται να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους κατά τη διάρκεια της νύχτας (τοπική ώρα).
21911996_2

Καθώς κάποιες πυρκαγιές πλησίασαν σε γραμμές διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, η εταιρία SA Power Networks έκοψε την παροχή ηλεκτρισμού σε πάνω από 12.000 πελάτες.

Με τους ισχυρούς ανέμους να τροφοδοτούν τις φλόγες, οι αρχές έθεσαν σε «υψηλό» συναγερμό περιοχές κοντά σε τέσσερις πυρκαγιές, ζητώντας από τους κατοίκους να τις εγκαταλείψουν εάν οι φλόγες εξαπλωθούν γρήγορα.
21911943

Οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση είναι συνηθισμένες στα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Αυστραλίας, αλλά η σφοδρότητα των πυρκαγιών καθώς και το γεγονός ότι ξέσπασαν νωρίτερα από το συνηθισμένο στην ανοιξιάτικη περίοδο του νότιου ημισφαιρίου αιφνιδίασαν πολύ κόσμο.

Ενώ η άμεση απειλή είναι σήμερα στο νότιο τμήμα της χώρας, οι πυροσβέστες συνέχιζαν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο περίπου 100 πυρκαγιές που καίνε εδώ και αρκετές ημέρες στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας.
21911952

Το Σίδνεϊ, η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας με περίπου 5 εκατ. κατοίκους, ήταν και σήμερα καλυμμένο από πυκνό τοξικό νέφος, για δεύτερη συνεχή ημέρα. Αξιωματούχοι από τον χώρο της υγείας προειδοποίησαν σήμερα τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω της τοξικότητας του καπνού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης