ΗΠΑ - Εκλογές: Βιρτζίνια και Κεντάκι έβαλαν τα γυαλιά στον...Τραμπ

ΗΠΑ - Εκλογές: Βιρτζίνια και Κεντάκι έβαλαν τα γυαλιά στον...Τραμπ

Οι Δημοκρατικοί επικράτησαν στη Βιρτζίνια και στα δύο νομοθετικά σώματα  

trump_kina
Γερό ήταν το χαστούκι για τον Τραμπ σε Κεντάκι και Βιρτζίνια όπου επικράτησε το Δημοκρατικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές των πολιτειών των ΗΠΑ με τους πολιτικούς αναλυτές να το βλέπουν ως σφυγμομέτρηση για την προεδρική αναμέτρηση του 2020.

Το αποτέλεσμα σε Βιρτζίνια και Κεντάκι ανέδειξε ένα δυνητικά σοβαρό πρόβλημα διάβρωσης της επιρροής των Ρεπουμπλικανών στη μεσαία τάξη των προαστίων.

Στη Βιρτζίνια, μία από τις πολιτείες που ταλαντεύονται ιστορικά μεταξύ των δύο κομμάτων και παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των προεδρικών αναμετρήσεων, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν για πρώτη φορά ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες την πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα της πολιτείας. Μέχρι χθες, οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούσαν ισχνές πλειοψηφίες, τόσο στην πολιτειακή Βουλή όσο και στη Γερουσία.

Σαφώς χειρότερο ήταν για τον Τραμπ το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κεντάκι, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος, σε αντίθεση με τη Βιρτζίνια, είχε εμπλακεί προσωπικά στην εκλογική αναμέτρηση, στο πλευρό του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Ματ Μπέβιν. Με καταμετρημένο το σύνολο των ψηφοδελτίων, ο Δημοκρατικός Αντι Μπεσίαρ εκλέγεται με διαφορά μόλις 0,4% ή 5.000 ψήφους. Μέχρι χθες το βράδυ, ο Μπέβιν δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του, έκανε μάλιστα λόγο για παρατυπίες. Ο Μπέβιν, πάντως, ήταν ο πιο αντιδημοφιλής κυβερνήτης στις ΗΠΑ καθώς είχε βρεθεί στα μαχαίρια με συνδικάτα και δασκάλους.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μπέβιν δεν αναγνώριζε την ήττα του 

Kentucky governor race: Incumbent Republican refuses to concede defeat


Στην προεδρική αναμέτρηση του 2016, ο Τραμπ είχε νικήσει την Κλίντον στο Κεντάκι με διαφορά 30 ποσοστιαίων μονάδων.

Κλείσιμο
Εκλογές διεξήχθησαν επίσης στο Μισισίπι, όπου οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να διατηρήσουν την εξουσία, και στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου οι Δημοκρατικοί αναμενόταν να διατηρήσουν τον έλεγχο της κάτω Βουλής.

Πώς προχωρά η έρευνα για την παραπομπή του Τραμπ 

Την ίδια ώρα, οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ανακοίνωσαν τις πρώτες δημόσιες ακροάσεις την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την απομάκρυνση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του.

Τρεις υπάλληλοι κρατικών υπηρεσιών θα καταθέσουν πρώτοι σε τηλεοπτικές ακροάσεις, οι οποίες μέχρι τώρα γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών.

Η έρευνα επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να άσκησε πιέσεις και να έταξε ανταλλάγματα στον πρόεδρο της Ουκρανίας προκειμένου το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ αρνείται ότι διέπραξε οποιαδήποτε παράβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τρεις βασικές επιτροπές της Βουλής έχουν ήδη ακούσει ιδιωτικές μαρτυρίες από δεκάδες μάρτυρες στην πολύκροτη υπόθεση.

Ο πρώτος δημόσιος μάρτυρας την επόμενη εβδομάδα θα είναι ο Μπιλ Τέιλορ, εν ενεργεία πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο ίδιος έχει ήδη πει ότι Τραμπ ήθελε την Ουκρανία να διερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι τώρα υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο. Επίσης, προγραμματίζεται να καταθέσουν δημοσίως την επόμενη εβδομάδα η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρί Γιοβάνοβιτς και ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζορτζ Κέντ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης