Πούτιν σε Ερντογάν: Θέλουμε μια ισχυρή λύση στο θέμα της Συρίας

Πούτιν σε Ερντογάν: Θέλουμε μια ισχυρή λύση στο θέμα της Συρίας

Η συνάντησή των ηγετών Ρωσίας και Τουρκίας έγινε στο Σότσι λίγες ώρες πριν από την λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος) - Δεν έγινε κουβέντα για τα οπλικά - Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα δοθεί  παράταση στην εκεχειρία στην βόρεια Συρία 

erdogan-putin-arthro
Τα χέρια έδωσαν σήμερα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες εθεάθησαν χαμογελαστοί και ευδιάθετοι.

Η συνάντησή τους έγινε λίγες ώρες πριν από την λήξη της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία (10 το βράδυ ώρα Ελλάδος).

Δεν συζήτησαν για τα οπλικά συστήματα

Πούτιν και Ερντογάν δεν συζήτησαν το θέμα της πώλησης των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su35 και Su-57, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας επί θεμάτων στρατιωτικό-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι Πούτιν και Ερτνογάν δεν συζήτησαν στο Σότσι και τη νέα συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής πυραυλικής άμυνας S-400.

«To θέμα των S-400 βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το ζήτημα των S-400 συνεχίζεται. Αλλά δεν συζητήθηκε».

Τι είπαν Πούτιν και Ερντογάν πριν τη συνάντηση

Κλείσιμο
Πριν τη συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει: «Τα τελευταία χρόνια, έχει ανέβει το επίπεδο των σχέσεών μας. Πιστεύω πως η σημερινή επαφή θα βοηθήσει στην επίλυση όλων των προβλημάτων στη Συρία. Υπάρχουν διαφορετικές δυναμικές στην περιοχή και τις παρακολουθούμε». 

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει: «Είχαμε συζητήσει αρκετές φορές πριν από τη σημερινή συνάντηση για το θέμα της Συρίας. Με αυτές τις διμερείς επαφές και συζητήσεις, θεωρούμε πως θα καταφέρουμε να το τακτοποιήσουμε. Θέλουμε μια ισχυρή λύση για την ειρήνη και πιστεύω πως αυτή η συνάντηση προσφέρει δυνατότητες για το πετύχουμε».

Τη συνάντηση παρακολούθησαν επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα δοθεί παράταση στην εκεχειρία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις πληροφορίες περί παράτασης της πενθήμερης εκεχειρίας στη βόρεια Συρία.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το θέμα μπορεί να τεθεί στις συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

ΗΠΑ και Τουρκία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μια πενθήμερη εκεχειρία που αναφέρεται ως "κατάπαυση του πυρός" από την Ουάσινγκτον. Ερωτηθείς εάν θα παραταθεί η εκεχειρία, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να το ζητήσει αυτό. ... ήταν συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Άγκυρα μεταξύ των αντιπροσώπων των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Σήμερα θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο προέδρων της Τουρκίας και της Ρωσίας. Μετά τις συνομιλίες, θα υπάρξει μια συνέντευξη Τύπου, όπου πιθανώς το θέμα αυτό θα διευκρινιστεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης