Brexit: Νέο χτύπημα στον Τζόνσον - Όχι από τον Μπέρκοου σε νέα ψηφοφορία

berc0_2

«Δεν μπορούμε να βάλουμε δύο φορές το ίδιο θέμα για ψηφοφορία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής - Υπερασπίζοντας την απόφασή του επικαλέστηκε κανονισμό του Κοινοβουλίου που χρονολογείται από το 1604 - Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης - Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν και πάλι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, o γνωστός «speaker» Τζον Μπέρκοου, είπε «όχι» σε νέα ψηφοφορία για το Brexit, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επαναληπτική κίνηση που αντίκειται στους κανόνες της κοινοβουλευτικής πειθαρχίας. 

«Έχω προβεί σε μια σωστή, από ηθικής απόψεως, κρίση. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική της κατεύθυνση, με την έγκριση του Κονοβουλίου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», τόνισε ο Τζον Μπέρκοου και υπερασπίζοντας τη θέση επισήμανε ότι στόχος του είναι να αποτρέψει αποφάσεις που διχάζουν.

Όπως διατείνεται, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα «ναι» ή «όχι» τη Συμφωνία.

Η απάντηση της No10 δεν άργησε να φτάσει: Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού διεμήνυσε πως επικρατεί απογοήτευση στο κυβερνητικό επιτελείο ύστερα από την απόφαση του προέδου της Βουλής.

«Ο Μπέρκοου δεν μας αφήνει να ικανοποίησουμε την επιθυμία των Βρετανών πολιτών» τόνισε συγκεκριμένα.

Η Βρετανία αναμένεται, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, να οδηγηθεί στην έξοδο από την ΕΕ σε δέκα ημέρες, ωστόσο η υλοποίηση του Brexit δυσχεραίνεται καθώς είναι απαραίτητη η έγκριση από Βουλή Κοινοτήτων και ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες, δεν έχει λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Ο Μπέρκοου διευκρίνισε, πάντως, ότι αποφάσισε να προχωρήσει στο μπλοκάρισμα της ψηφοφορίας, σεβόμενος κοινοβουλευτικό κανόνα που χρονολογείται από το 1604.

Οι βουλευτές του Τζόνσον κατηγόρησαν τον Μπέρκοου ως σαμποτέρ, με τον ίδιο να επιμένει πως ο κανονισμός απαγορεύει ρητά να μπει το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία δύο φορές.Κόρμπιν: Δεν έχει πέσει σε κάποιο χαντάκι ο Τζόνσον

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επαίνεσε από την πλευρά του τον Τζόν Μπέρκοου για την «σωστή και αμερόληπτη», όπως είπε, στάση του.

Επίθεση εξαπέλυσε, δε, στον Τζόνσον που δεν παρουσίαστηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε μια ακόμη καυστική του δήλωση επισήμανε ότι είναι βέβαιος πως ο Τζόνοσν δεν «βρέθηκε σε χαντάκι».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα οι Βρυξέλλες εξετάζουν τους όρους για περαιτέρω παράταση του Brexit, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε τα όσα είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί στο Λονδίνο παράταση για την αποχώρησή του από την Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στο βρετανικό δίκτυο BBC, o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ έσπευσε να δηλώσει ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να περάσει η νέα συμφωνία.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Το Εργατικό Κόμμα θα υποβάλει τροπολογία που θα αναγκάζει το Λονδίνο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης, μία τροπολογία που «θα μας έφερνε πίσω στο σημείο εκκίνησης», προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρους σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Daily Telegraph. 

«Εάν δεν αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό θα οφείλεται στο ότι το Κοινοβούλιο εμπόδισε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ένας άλλος υπουργός στους Times εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να εξασφαλισθεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον πρωθυπουργό.

«Δεν προσπαθούμε να το εξουδετερώσουμε, προσπαθούμε να προφυλάξουμε την βρετανική οικονομία, την απασχόλησης και τις δημόσιες υπηρεσίες», επισήμανε στέλεχος του Εργατικού Κόμματους, ο Τζόναθαν Ασγουερθ στο BBC.

«Ο υπεύθυνος τρόπος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης και αυτό θα πρέπει να υποβληθεί στον βρετανικό λαό για να εκφράσει την άποψή του», πρόσθεσε.

Το κυρίαρχο σενάριο

Το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου. Για να δοθεί έγκριση από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των «ναι» και την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφορικά με τη συμφωνία στην οποία κετέληξαν οι δύο πλευρές.

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα -την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο- εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ (57)

Κρατερος

Έτυχε στην Αγγλία την πιο δύσκολη ώρα, που η ίδια αποφάσισε να αυτοκτονήσει, να έχει στο τιμόνι έναν κλόουν. Τελικά και θα αυτοκτονήσει αλλά και θα μας πιτσιλήσει με τα αίματα.

Κωστας Δ

Τελικά, η χώρα που είχε πάντα σοβαρούς ηγέτες όλα αυτά τα χρόνια που παρακολουθούμε πιο ζεστά το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι μαζί με το ελληνικό, είναι η Γερμανία. Η μαντάμ Μέρκελ μακράν.

Οι Άγγλοι θέλουν Brexit

Οι πολιτικοί τους όμως όχι. Έτσι έχουν κατεβάσει τόσο μα τόσο το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης προσπαθώντας να τα γυρίσουν. Πιθανό να το καταφέρουν. Τότε ο Κορμπιν και οι συν αυτώ θα ρεφαρουν την ξεφτίλα επιστρέφοντας το κοπάδι στην κανονικότητα της ΕΕ.

Μπόρις...

Ίδια όψη με τον Τραμπ,θα τον ακούσουμε να δηλώνει ότι δεν βοήθησαν οι Γερμανοί στην Νορμανδία...

Θέλω το αβγό μου

Τραβάτε με κι ας κλαίω...αχ μωρέ εγώ θέλω να σας βγάλω αλλά οι κακοί δεν με αφήνουν. Όποιος δεν βλέπει ότι οι τύποι (όλοι) είναι σκυλομετανιωμένοι και παίζουν το θεατράκι του παραλόγου ταίζοντας σανό όποιον καημένο τσιμπήσει (κατά προτίμηση αγράμματους στις βόρειες επαρχίες που είναι σε αφθονία), ε μάλλον χρειάζεται ειδική υποστήριξη....

Μακάρι να ήταν έτσι...

Φίλε μένω εδώ και μακάρι να ήταν όπως τα λες αλλά δεν είναι. Τα λαϊκά στρώματα που είναι leavers έχουν σκυλιάσει και θέλουν να βγουν με κάθε τροπο χωρίς βέβαια να έχουν διάθεση να ακούσουν όποιον τους πει ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα κλπ κλπ. Τι είχαμε τι χασαμε... Περήφανος και δε με νοιάζει λένε. Οι μορφωμένοι (remain) που βλέπουν τι γίνεται έχουν κι αυτοί σκυλιασει. Υπάρχουν και κάποιοι remainers που λένε να φύγουμε να πάει και το παλιάμπελο. Και μερικοί leavers που βλέπουν το λάθος και μάλλον άλλαξαν. Αλλά αυτοί είναι λίγοι. Οπότε τα ποσοστά από το 16 άλλαξαν λιγο. Η μόνη περίπτωση να γύρει η πλάστιγγα για τα καλά είναι να ψηφίσουν οι νεοι γιατί τα γερόντια (ξεκουτηδες κλασσικα) είναι συντριπτικά leavers και στην κοσμάρα τους και φυσικά ψήφισαν ΟΛΟΙ. Ενώ οι νέοι απολαμβαναν το pint στην pub και δεν ψήφισαν. Ελπίζω αν γίνει 2ο referendum, να καταλάβουν ότι οι γέροι τους υποθηκεύσανε το μέλλον και να πάνε να ψηφίσουν ΜΑΖΙΚΑ.

Μίμης

Τσουρέκια

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

"Δεν μπορούμε να βάλουμε δύο φορές το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία", αλλά επανάληψη του δημοψηφίσματος θέλετε λαμόγια.

Μήλα με πορτοκάλια

Άλλο τι επιτρέπει η Βουλή και άλλο το δημοψήφισμα

Μπερδεύεσαι γλυκιά μου

Άλλο το ενα δημοψήφισμα, άλλο το άλλο γλυκιά μου. Το 1ο ήταν όταν τα πουλάκια κελαηδούσαν, όταν τα γουρουνάκια πετούσαν και η Περήφανη Μεγίστη Βρετανία ξανά προς τη δοξα θα τραβούσε και θα τους κάνανε τεμεναδες οι Ευρωπαίοι και θα βαζαν 350εκ τη βδομάδα στην άκρη. That was then γλυκιά μου. Τώρα όμως αυτό το μπασταρδοbrexit της κακιάς ώρας του BoJo δεν έχει καμία σχέση με το παραμύθι και τις περαλουδιτσες και τις νεραιδούλες του 2016. Οπότε 100% λογικό να ρωτήσουν ΞΑΝΑ το λαό τους (εμού συμπεριλαμβανόμενου): "σας αρέσει αυτό το Brexit που φέραμε ή να το κάψουμε"; Κατάλαβες γλυκιά μου; Και αν δε μένεις στην Αγγλία ή ακόμα περισσότερο αν δε ψηφίζεις στην Αγγλία καλό θα ήταν να μη φυτρώνεις εκεί που δε σε σπέρνουν.

@ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Μήπως να σταματήσουμε να κάνουμε και εκλογές, λαμόγιο; Ο νόμος είναι νόμος! Δύο φορές η ίδια πρόταση στη Βουλή ΔΕΝ κατατίθεται! Τέλος.

@ 21.28

Αυτα που λες δεν εχουν καμμια σχεση με τη Δημοκρατια! Στη Μ. Βρετανια εγινε δημοψηφισμα και οι Βρετανοι εδωσαν εντολη για Brexit! Ολα τα αλλα περιτευουν....

Δημήτρης

Καλά, δεν συνειδητοποιούν πόσο πολύ γελοιοποιούνται καθημερινά;

...

Πολύ εύστοχη παρατήρηση. Δίνουν την εντύπωση ακυβέρνητης πολιτείας που οδεύει χωρίς πυξίδα και υπονομεύουν τόσο πολύ το αξίωμα του Πρωθυπουργού, απαγορεύοντας του στην ουσία να κυβερνήσει, που αλλοιώνουν το πολίτευμα της χώρας. Η δε βασίλισσα άλαλη και ουδέτερη. Ζούμε μεγάλες στιγμές, ιστορικές αν σκεφτεί κανείς ότι τα ίδια συμβαίνουν και στις ΗΠΑ. Χωρίς να κρίνω τους ηγέτες των χωρών αυτών, δεν είναι καλά σημάδια για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη. Έχει χαθεί η μπάλα...

Jimmy

Η απόλυτη ξεφτίλα για τους Άγγλους. Ψηφίσανε να φύγουν από την ΕΕ και τώρα ο πρωθυπουργός τους ζητάει από την ίδια την ΕΕ να τους διώξει γιατί δεν συμφωνούνε μεταξύ τους να φύγουν μόνοι τους. Πόσο γελοίο μπορεί να είναι ένα κράτος; Φτώχεια και εξαθλίωση για τη Βρετανία, αφού αποδείχθηκε ότι η οικονομία της είναι μία φούσκα. Απορώ πώς συνεχίζουν κάποιοι να πληρώνουν για σπουδές εκεί με την ελπίδα να βρούνε δουλειά εκεί.

Πωπω

Ζήλια και κακία

Ο Μπερκοου δεξια κραζει οοοορντεεερρρ (ησυχια)

οοοορντεεεερρρρ,οοοοοουουουρντεεεεερρρρ και ο μπορις δεξια με το δεξι χερι μηπως το κουναει πανω κατω για να εννοησει με παραστατικο τροπο την ασκηση της δραστηριοτητος που επιστημονικως οριζεται ως η παλιδρομικη κινησης της δεξιας χειρος επι καθετου αξωνος και η εκτοξευσις βληματων επι φανταστικου στοχου ; ( χαριτολογωντας)

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης