Brexit: Νέο χτύπημα στον Τζόνσον - Όχι από τον Μπέρκοου σε νέα ψηφοφορία

Brexit: Νέο χτύπημα στον Τζόνσον - Όχι από τον Μπέρκοου σε νέα ψηφοφορία

«Δεν μπορούμε να βάλουμε δύο φορές το ίδιο θέμα για ψηφοφορία», είπε ο πρόεδρος της Βουλής - Υπερασπίζοντας την απόφασή του επικαλέστηκε κανονισμό του Κοινοβουλίου που χρονολογείται από το 1604 - Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης - Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν και πάλι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

berc0_2
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, o γνωστός «speaker» Τζον Μπέρκοου, είπε «όχι» σε νέα ψηφοφορία για το Brexit, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε επαναληπτική κίνηση που αντίκειται στους κανόνες της κοινοβουλευτικής πειθαρχίας. 

«Έχω προβεί σε μια σωστή, από ηθικής απόψεως, κρίση. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική της κατεύθυνση, με την έγκριση του Κονοβουλίου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», τόνισε ο Τζον Μπέρκοου και υπερασπίζοντας τη θέση επισήμανε ότι στόχος του είναι να αποτρέψει αποφάσεις που διχάζουν.

Όπως διατείνεται, η κυβέρνηση θα μπορούσε πρώτα να ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει τη νομοθεσία που απαιτείται για την αποχώρηση από την ΕΕ, αντί να καλέσει τους βουλευτές να ψηφίσουν με ένα «ναι» ή «όχι» τη Συμφωνία.

Η απάντηση της No10 δεν άργησε να φτάσει: Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού διεμήνυσε πως επικρατεί απογοήτευση στο κυβερνητικό επιτελείο ύστερα από την απόφαση του προέδου της Βουλής.

«Ο Μπέρκοου δεν μας αφήνει να ικανοποίησουμε την επιθυμία των Βρετανών πολιτών» τόνισε συγκεκριμένα.

Η Βρετανία αναμένεται, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, να οδηγηθεί στην έξοδο από την ΕΕ σε δέκα ημέρες, ωστόσο η υλοποίηση του Brexit δυσχεραίνεται καθώς είναι απαραίτητη η έγκριση από Βουλή Κοινοτήτων και ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Κλείσιμο
Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα. Η συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τις Βρυξέλλες, δεν έχει λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Ο Μπέρκοου διευκρίνισε, πάντως, ότι αποφάσισε να προχωρήσει στο μπλοκάρισμα της ψηφοφορίας, σεβόμενος κοινοβουλευτικό κανόνα που χρονολογείται από το 1604.

Οι βουλευτές του Τζόνσον κατηγόρησαν τον Μπέρκοου ως σαμποτέρ, με τον ίδιο να επιμένει πως ο κανονισμός απαγορεύει ρητά να μπει το ίδιο θέμα σε ψηφοφορία δύο φορές.



Κόρμπιν: Δεν έχει πέσει σε κάποιο χαντάκι ο Τζόνσον

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, επαίνεσε από την πλευρά του τον Τζόν Μπέρκοου για την «σωστή και αμερόληπτη», όπως είπε, στάση του.

Επίθεση εξαπέλυσε, δε, στον Τζόνσον που δεν παρουσίαστηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε μια ακόμη καυστική του δήλωση επισήμανε ότι είναι βέβαιος πως ο Τζόνοσν δεν «βρέθηκε σε χαντάκι».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα οι Βρυξέλλες εξετάζουν τους όρους για περαιτέρω παράταση του Brexit, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε τα όσα είχαν δηλώσει νωρίτερα στο Reuters Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί στο Λονδίνο παράταση για την αποχώρησή του από την Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στο βρετανικό δίκτυο BBC, o Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ έσπευσε να δηλώσει ότι πλέον η βρετανική κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να περάσει η νέα συμφωνία.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Το Εργατικό Κόμμα θα υποβάλει τροπολογία που θα αναγκάζει το Λονδίνο να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης, μία τροπολογία που «θα μας έφερνε πίσω στο σημείο εκκίνησης», προειδοποίησε η υπουργός Εμπορίου Λιζ Τρους σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Daily Telegraph. 

«Εάν δεν αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό θα οφείλεται στο ότι το Κοινοβούλιο εμπόδισε την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ένας άλλος υπουργός στους Times εξηγώντας ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να εξασφαλισθεί μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον πρωθυπουργό.

«Δεν προσπαθούμε να το εξουδετερώσουμε, προσπαθούμε να προφυλάξουμε την βρετανική οικονομία, την απασχόλησης και τις δημόσιες υπηρεσίες», επισήμανε στέλεχος του Εργατικού Κόμματους, ο Τζόναθαν Ασγουερθ στο BBC.

«Ο υπεύθυνος τρόπος για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης και αυτό θα πρέπει να υποβληθεί στον βρετανικό λαό για να εκφράσει την άποψή του», πρόσθεσε.

Το κυρίαρχο σενάριο

Το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου. Για να δοθεί έγκριση από τις Βρυξέλλες, θα πρέπει ο Μπόρις Τζόνσον να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των «ναι» και την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων, αναφορικά με τη συμφωνία στην οποία κετέληξαν οι δύο πλευρές.

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα -την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο- εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης