Κινέζικη επιχείρηση «νοίκιασε» ένα από τα Νησιά του Σολομώντα

Κινέζικη επιχείρηση «νοίκιασε» ένα από τα Νησιά του Σολομώντα

Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ανησυχίες για τον κινεζικό επεκτατισμό στον Ειρηνικό - Η επιχείρηση  δηλώνει αποφασισμένη να συνεργαστεί με τα Νησιά Σολομώντα σε πολλούς τομείς, όπως «το εμπόριο, οι υποδομές, η αλιεία και ο τουρισμός»

Κινέζικη επιχείρηση «νοίκιασε» ένα από τα Νησιά του Σολομώντα
Το αρχιπέλαγος των Νησιών Σολομώντα δέχθηκε να μισθώσει σε μια κινεζική επιχείρηση ένα από τα νησιά του με προοπτική την ανάπτυξη μιας ειδικής οικονομικής ζώνης, σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η γειτονική Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ανησυχίες για τον κινεζικό επεκτατισμό στον Ειρηνικό.

Τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν πως η εν λόγω συμφωνία συνήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την επομένη της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και τα Νησιά Σολομώντα, τα οποία είχαν προηγουμένως διακόψει τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν για να εγκαθιδρύσουν σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπως και η τεράστια πλειονότητα των χωρών του κόσμου.

«Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας» συνήφθη ανάμεσα στην Κεντρική Επαρχία του αρχιπελάγους και την εταιρεία China Sam Group και αφορά το Τουλάγκι, ένα μικρό νησί έκτασης δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων που αριθμεί 1.200 κατοίκους και διαθέτει ένα φυσικό λιμάνι σε βαθιά νερά που μπορεί να ανταποκριθεί σε στρατιωτικές ανάγκες.

Πρώην ναυτική βάση της Ιαπωνίας σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το Γκουανταλκανάλ, το νησί υπήρξε θέατρο σφοδρών μαχών στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Στη συμφωνία με την China Sam αναφέρεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί εκεί ένα διυλιστήριο, όμως η ενδεχόμενη χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς είναι αυτή που μπορεί να ανησυχήσει τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

«Το Μέρος Α (η Κεντρική Επαρχία) επιθυμεί να εκμισθώσει το σύνολο του νησιού Τουλάγκι και τα γειτονικά νησιά στο Μέρος Β (China Sam) για την ανάπτυξη μιας ειδικής οικονομικής ζώνης», αναφέρεται στο έγγραφο αυτό.

Προστίθεται πως η συμφωνία καλύπτει «κάθε άλλο πιθανό αναπτυξιακό τομέα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου και του αερίου».

Σε ανακοίνωσή της, η China Sam δηλώνει αποφασισμένη να συνεργαστεί με τα Νησιά Σολομώντα σε πολλούς τομείς, όπως «το εμπόριο, οι υποδομές, η αλιεία και ο τουρισμός».

Ο Τζόναθαν Πάικ του Ινστιτούτου Lowy επισήμανε πως δεν είναι ασυνήθιστο για την Κίνα να υπόσχεται αυτού του είδους τις ειδικές οικονομικές ζώνες σε αναπτυσσόμενα έθνη που επιδιώκουν να προσελκύσουν επενδύσεις.

Κλείσιμο
«Ο φόβος είναι μήπως αυτού του είδους οι ζώνες γίνουν θύλακοι για τις κινεζικές επιχειρήσεις που θα εξελιχθούν στη συνέχεια σε ένα είδος μόνιμης στρατηγικής υποδομής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το εν λόγω νησί των Νησιών Σολομώντα έχει ένα λιμάνι σε βαθιά νερά που θα μπορούσε τελικά να έχει στρατηγική χρήση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης