Η Τουρκία βομβάρδισε Κούρδους στη Συρία

Η Τουρκία βομβάρδισε Κούρδους στη Συρία

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη φέρεται να πραγματοποίησαν επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης με αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στη βορειοανατολική Συρία - Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για τη διεύρυνση της ζώνης ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας - Πλήγματα από πυροβολικό  ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ

kyrd0
Ο Τραμπ «άνοιξε την πόρτα», έστω κι αν επιχείρησε μια θεαματική αναδίπλωση στη συνέχεια, και ο Ερντογάν... μπήκε; Πληροφορίες από πολλές διαφορετικές πηγές, αργά το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρουν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά βάσης Κούρδων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, στην επαρχία Αλ-Χασάκα.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ωστόσο διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Sputnik και το Russian Today, αναμεταδίδουν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατιωτικής βάσης που φιλοξενεί αραβο-κουρδικές μονάδες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία -μια είδηση, που μετέδωσε αρχικά η τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου.

Βίντεο δείχνει τη φερόμενη τουρκική αεροπορική επιδρομή σε κομβόι στα σύνορα Ιράκ-Συρίας



«Τα τουρκικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην έδρα των κουρδικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Αλ-Μαλικίγια στην επαρχία Αλ-Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία» μετέδωσε το Al-Mayadeen, επικαλούμενο δικό του ανταποκριτή.

Κουρδικά ΜΜΕ, ωστόσο, μερικά λεπτά αργότερα, διέψευσαν τις αναφορές για τουρκική αεροπορική επιδρομή σε θέσεις του SDF στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η επιδρομή έγινε εντός τουρκικού και όχι συριακού εδάφους.

Παράλληλα, το σαουδαραβικό κανάλι al-Ikhbariya, αλλά και η τουρκική Daily Sabah, μετέδωσαν ότι η επίθεση είχε στόχο τους πολιτοφύλακες των Κούρδων της YPG, τους οποίους η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτες και συνεργάτες του PKK.



Κλείσιμο

Ακόμη, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι έκανε επιδρομή στην περιοχή Γκάρα, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και εξουδετερώθηκαν τρεις πολεμιστές του PKK.
Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες ενόψει της επιχείρησης διεύρυνσης της ζώνης ασφαλείας εντός της συριακής επικράτειας. Ως εκ τούτου, τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση του τουρκικού στρατού, όπως είχε διαμηνύσει εδώ και μέρες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 Όπως μετέδωσε το συριακό ραδιόφωνο Σαμ, το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε χθες Δευτέρα το βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας.

Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.


Τσαβούσογλου: Προσωρινό μέτρο η δράση στη Βόρεια Συρία

Οι ενέργειες της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Ζαουάντ Ζαρίφ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, λέγοντας ότι το βήμα της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή είναι προσωρινό, ανέφερε το ιρανικό ΥΠΕΞ.

Με τη σειρά του, ο κ. Ζαρίφ τόνισε ότι η Τεχεράνη αντιτίθεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και θεωρεί ζωτικής σημασίας τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης