Γαλλία: Εγκαίνια για το αμφιλεγόμενο γλυπτό «μπουκέτο με τις τουλίπες»

Γαλλία: Εγκαίνια για το αμφιλεγόμενο γλυπτό «μπουκέτο με τις τουλίπες»

Το αμφιλεγόμενο γλυπτό του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς θα κοσμεί το Παρίσι - Έχει στηθεί μπροστά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού και στο Palais de Tokyo

toulipes
Το «μπουκέτο με τις πολύχρωμες τουλίπες» του διάσημου Αμερικανού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς που επί δύο χρόνια δίχασε την γαλλική κοινή γνώμη κάνει σήμερα την παρθενική του εμφάνιση στην «Πόλη του Φωτός».

Το γλυπτό έχει στηθεί μπροστά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού και στο Palais de Tokyo.

Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την τοποθέτησή του: ιδιοκτήτες γκαλερί, διάσημοι εικαστικοί, και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν είχαν δηλώσει πως το γλυπτό του Κουνς είναι «μια τοποθέτηση προϊόντος».

Κλείσιμο

Μάλιστα είχαν συντάξει μία ανοικτή επιστολή καλώντας την δήμαρχο του Παρισιού  Αν Ινταλγκό να μην εγκαταστήσει το μπουκέτο με τις τουλίπες, ύψους 12 μέτρων, έξω από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ο αμφιλεγόμενος σταρ της σύγχρονης τέχνης Τζεφ Κουνς ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 δήλωσε ότι θα δώριζε στην γαλλική πρωτεύουσα ένα μνημειακό γλυπτό για να τιμήσει τα θύματα.

Το έργο, ένα γιγαντιαίο χέρι που κρατά πολύχρωμα λουλούδια, έχει ως στόχο να μιμηθεί το «Άγαλμα της Ελευθερίας» αλλά καταγγέλθηκε ως «τοποθέτηση προϊόντων», σύμφωνα με την επιστολή, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Le Figaro».

«Αν στόχος μας είναι να τιμήσουμε τα θύματα της πιο θανατηφόρας επίθεσης που έχει γίνει ποτέ σε γαλλικό έδαφος, δεν θα έπρεπε να γίνει ένας διαγωνισμός υποβολής έργων όπως συμβαίνει συνήθως και να δοθεί η ευκαιρία να υποβάλλουν έργα και οι Γάλλοι καλλιτέχνες;» αναρωτιούνται οι συντάκτες της επιστολής. Επιπλέον, διερωτώνται με ποια λογική το έργο δεν τοποθετείται κοντά στα σημεία των επιθέσεων, αλλά μπροστά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες χορηγούς με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ αλλά οι εργασίες θα βαρύνουν τους Γάλλους φορολογούμενους αναφέρεται στην επιστολή.

Για τον Κουνς, το γλυπτό είναι μια προσφορά στη μνήμη των θυμάτων και σύμβολο αισιοδοξίας, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους Παριζιάνους να ξεπεράσουν την τραγωδία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης