Μαργαρίτης Σχοινάς: «Πράσινο φως» από το ΕΚ με αστερίσκους για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Πράσινο φως» από το ΕΚ με αστερίσκους για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του

Στη χθεσινή ακρόαση, o προτεινόμενος αντιπρόεδρος από την Ελλάδα κατάφερε να δείξει τη βαθιά γνώση του για την «μηχανή της ΕΕ»  - Ωστόσο ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του,  ήτοι «η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών

margaritis
Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς όμως ακόμα να έχει ξεκαθαρισθεί ο τίτλος του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει, θα οριστεί ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες (01.40 τοπική ώρα) οι ευρωβουλευτές των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών του ΕΚ έδωσαν το «πράσινο φως» στον προτεινόμενο Αντιπρόεδρο από την Ελλάδα, βάζοντας παράλληλα αστερίσκους, όσον αφορά τον επίμαχο τίτλο του χαρτοφυλακίου του. Σε μια ακρόαση που ξεπέρασε τις τρεις ώρες σε διάρκεια ο κ. Σχοινάς, καλά διαβασμένος, απάντησε στις σκληρές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών και κατάφερε να δείξει τη βαθιά γνώση του για την «μηχανή της ΕΕ» και να αναπτύξει τις λεπτομέρειες των αρμοδιοτήτων που του εμπιστεύθηκε η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, στην ανάγκη μιας «ανανέωσης» της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, στην ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου ώστε να μην υφίστανται έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει η Κομισιόν για να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση αλλά συνεχίζοντας να προστατεύει τις νόμιμες αφίξεις προσφύγων. «Η ΕΕ είναι ένας φάρος σε έναν κόσμο που διαρκώς σκοτεινιάζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως αυτές ορίζονται και καθορίζονται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του, ήτοι «η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών και μόνη η προσωπικότητα του Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος φημίζεται στις Βρυξέλλες για την φιλο – ευρωπαϊκή του προσέγγιση και χαίρει καθολικής εκτίμησης ήταν αυτή που δεν οδήγησε στην ακύρωση της υποψηφιότητάς του. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη διάσημη ρήση του Σαίξπηρ «τι είναι ένα όνομα; Εκείνο που ονομάζουμε ρόδο/όποιο άλλο όνομα και να είχε, θα μύριζε με την ίδια γλύκα», για να προσπαθήσει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αναφορικά με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». «Η συνθήκη της ΕΕ μας θυμίζει τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τη δικαιοσύνη και την ισότητα κυρίαρχα στοιχεία της ΕΕ. Η Συνθήκη λοιπόν η συνθήκη καθορίζει την αποστολή μου» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Ο ίδιος ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ποτέ του δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου υποστηρίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγκρουση με κάποια άλλη κουλτούρα. Σύμφωνα με τον ίδιον «η ΕΕ είναι ένας φάρος σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει. Μέσω της ποικιλομορφίας μας μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθεκτική κοινωνία. Μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν στον κόσμο. Υπάρχουν λαϊκιστές που προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τις αρχές μας. Δεν απειλούμαστε από αυτούς, οι λαϊκιστές θα έπρεπε να αισθάνονται απειλή από εμάς».

Την πιο σκληρή και ακατανότητη επίθεση τη δέχθηκε μάλιστα από Έλληνα ευρωβουλευτή, και συγκεκριμένα από τον κ. Αρβανίτη (ΣΥΡΙΖΑ/GUE) ο οποίος και κατηγόρησε τον Έλληνα Αντιπρόεδρο ότι προτείνεται για ένα χαρτοφυλάκιο «που διαχωρίζει την ΕΕ».

Παρά ταύτα ο κ. Σχοινάς απαντώντας στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, σε άπταιστα γαλλικά, ισπανικά και αγγλικά, κατάφερε να περιορίσει τις αρνητικές ψήφους και να προετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία της ΕΕ που θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν.

Οι αστερίσκοι που έθεσαν συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες αναφορικά με τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του ενδέχεται να αναγκάσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να κάνει μερικά βήματα πίσω και μέχρι να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 23 Οκτωβρίου, να «διορθώσει» σε κάποιον βαθμό τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης