Σχοινάς σε ευρωβουλευτές: «Η Συνθήκη της ΕΕ καθορίζει την αποστολή μου»

Σχοινάς σε ευρωβουλευτές: «Η Συνθήκη της ΕΕ καθορίζει την αποστολή μου»

Σκληρή κριτική για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του δέχθηκε ο υποψήφιος από την Ελλάδα Επίτροπος - «Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με κάποια άλλη κουλτούρα» τους απάντησε και τους επεσήμανε πως η συνθήκη της ΕΕ μας θυμίζει τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τη δικαιοσύνη και την ισότητα

sxoinas
Σκληρή κριτική για τον τίτλο του χαρτοφυλακίου τους ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” δέχεται στις Βρυξέλλες, ένας εξαιρετικά προετοιμασμένος και διαβασμένος, Μαργαρίτης Σχοινάς. Τα μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και της Αριστεράς, εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω τίτλος θυμίζει συνθήματα της ακροδεξιάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά το τεράστιο εύρος των αρμοδιοτήτων του, ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν από την Ελλάδα χρειάστηκε να περιμένει περισσότερο από μια ώρα για να δεχτεί την πρώτη ερώτηση που δεν αφορούσε στον τίτλο του χαρτοφυλακίου του.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τη διάσημη ρήση του Σαίξπηρ “τι είναι ένα όνομα; Εκείνο που ονομάζουμε ρόδο/ όποιο άλλο όνομα και να είχε, θα μύριζε με την ίδια γλύκα”, για να προσπαθήσει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις αναφορικά με τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”. "Η συνθήκη της ΕΕ μας θυμίζει τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας τη δικαιοσύνη και την ισότητα κυρίαρχα στοιχεία της ΕΕ. Η Συνθήκη λοιπόν η συνθήκη καθορίζει την αποστολή μου” τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Ο ίδιος ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι ποτέ του δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου υποστηρίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σύγκρουση με κάποια άλλη κουλτούρα. Σύμφωνα με τον ίδιον, «η ΕΕ είναι ένας φάρος σε έναν κόσμο που σκοτεινιάζει. Μέσω της ποικιλομορφίας μας μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθεκτική κοινωνία. Μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν στον κόσμο. Υπάρχουν λαϊκιστές που προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τις αρχές μας. Δεν απειλούμαστε από αυτούς, οι λαϊκιστές θα έπρεπε να αισθάνονται απειλή από εμάς».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον μελλοντικού του ρόλο που περιλαμβάνει και την μετανάστευση, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται μια "ολιστική προσέγγιση" στη αντιμετώπιση της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιον, χρειάζεται αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου, ολοκλήρωση της ένωσης ασφαλείας στην ΕΕ και άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν. Παράλληλα χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που θα περιλαμβάνει επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται να διαμένουν στην ΕΕ, συνθήκες με τρίτες χώρες για επανεισδοχή των υπηκόων τους και πιλοτικά προγράμματα για την νόμιμη μετανάστευση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στην εργασία, την οικονομία και στο δημογραφικό πρόβλημα.

«Όλα αυτά πρέπει να γίνουν όμως με σεβασμό στη Συνθήκη», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, υποσχόμενος να εργαστεί ακούραστα μαζί με το ΕΚ για μια ασφαλέστερη Ε, χωρίς αποκλεισμούς και πάνω και πέρα από κομματικές γραμμές. «Χρειαζόμαστε μια ένωση ανθρώπων. Μια ένωση πολιτών στην οποία κανείς δεν θα ζει στο περιθώριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι οι λύσεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό δεν θα έρθουν από πάνω προς τα κάτω, ήτοι δεν θα επιβάλλεται κάτι από τις Βρυξέλλες στα κράτη – μέλη, αλλά αντίθετα ο ίδιος ως Αντιπρόεδρος θα φροντίσει να μιλήσει με Δήμους, περιφέρειες, κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών ώστε να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας (Δήλωση όπως ονομάζεται επισήμως) χρειάζεται να «φρεσκαριστεί» καθώς παρόλο που η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατ. πρόσφυγες και η ΕΕ υπήρξε γενναιόδωρη, υπάρχουν κάποια στοιχεία που παραμένουν εκκρεμή. Παράλληλα ο προτεινόμενος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει μόνη στη διαχείριση του προσφυγικού και τόνισε ότι η κατάσταση στη Μόρια τον θλίβει και ως Έλληνα και ως Ευρωπαίο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης