Σφαγή στο Παρίσι: Ο δράστης στο αρχηγείο της αστυνομίας είχε ασπαστεί το Ισλάμ

Σφαγή στο Παρίσι: Ο δράστης στο αρχηγείο της αστυνομίας είχε ασπαστεί το Ισλάμ

Αστυνομικές πηγές που επικαλούνται τα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο προσηλυτισμός έγινε πριν 18 μήνες – Οι αρχές «χτενίζουν» το σπίτι του στο Γκονές - «Ήταν μια στιγμή παράνοιας» ανέφερε συνδικαλιστής αστυνομικός - Για «πραγματική τραγωδία» μίλησε ο Εμανουέλ Μακρόν

france_main3_2
Εδώ και 18 μήνες φέρεται ότι ασπάστηκε το Ισλάμ ο δράστης της σφαγής στο αρχηγείο της γαλλικής αστυνομίας, στο Παρίσι, που αφού σκότωσε με μαχαίρι τέσσερις αστυνομικούς, μεταξύ αυτών και μια γυναίκα, και προκάλεσε πανικό στο κτήριο, έπεσε νεκρός από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στην εσωτερική αυλή.

O δράστης, Mickael H., εργαζόμενος για πάνω από 20 χρόνια στη Διεύθυνση Πληροφοριών, στο τμήμα πληροφορικής, ήταν 45 ετών και αντιμετώπιζε κάποιου είδους αναπηρία.

Οι αρχές «χτενίζουν» το σπίτι του, στο Γκονές, μια κοινότητα στα βορειοανατολικά του Παρισιού, 16,5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου Alliance της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε στο BFMTV ότι ήταν ένας εργαζόμενος υπόδειγμα, χωρίς βεβαρημένο μητρώο». Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, ο δράστης «δεν είχε ποτέ εκδηλώσει δυσκολίες στη συμπεριφορά του».

Προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί τα κίνητρα του δράστη. Οι έρευνες ξεκίνησαν με το σενάριο της προσωπικής διένεξης. Οι πληροφορίες περί προσηλυτισμού στο Ισλάμ, που μεταδίδουν γαλλικά Μέσα ενημέρωσης, προκαλούν ερωτήματα. Από την πλευρά του, ο ο Ζαν Μαρκ Μπαιγιέ, ηγετικό στέλεχος της συνδικαλιστικής ένωσης των αστυνομικών, περιέγραψε το περιστατικό ως εγκληματική ενέργεια κι όχι τρομοκρατική.

tue_2
Κλείσιμο


Αξιωματικός της αστυνομίας που μίλησε στο ραδιοφωνικό δίκτυο franceinfo ανέφερε πως ο δράστης είχε θέματα με τον προϊστάμενό του. «Γνωρίζω ότι υπήρχε ένταση μεταξύ εκείνου και του προϊσταμένου του» εξήγησε ο Κριστόφ Κρεπέν.

Γεννηθείς στη Μαρτινίκα (γαλλικές Αντίλλες), έπασχε από κώφωση.

«Ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, πολύ ήρεμος. Τον έβλεπα να πηγαίνει στο τέμενος, όμως ασκούσε ήρεμα την πίστη του» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια γειτόνισσά του.

Σύμφωνα με κατοίκους, είχε δύο παιδιά ηλικίας εννέα και τριών ετών.

Ο υπάλληλος δεν είχε «ποτέ επιδείξει προβληματική συμπεριφορά», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

«Ήταν μια στιγμή παράνοιας»

Όλα ξεκίνησαν στις 13.00 το μεσημέρι (14.00 ώρα Ελλάδος), στο εμβληματικό κτίριο του αρχηγείου της γαλλικής αστυνομίας, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στην Νοτρ Νταμ. Ήταν η στιγμή που ο 45χρονος επιτέθηκε κατά τριών αστυνομικών. Αμέσως μετά, κρατώντας ένα μαχαίρι κουζίνας, επιτέθηκε σε δύο γυναίκες.

Καθώς η επίθεση εξελισσόταν, ένας αστυνομικός του έδωσε εντολή να αφήσει κάτω το μαχαίρι και άνοιξε πυρ εναντίον του, εξουδετερώνοντάς τον. Ο δράστης έπεσε νεκρός, φέροντας μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Ανακοινώνουμε με λύπη τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, τριών ανδρών και μιας γυναίκας. Τρεις αστυνομικοί και ένα διοικητικό στέλεχος» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετς.

Η περιοχή τέθηκε σε συναγερμό, με τα μεγάφωνα μπροστά στο αρχηγείο να λένε: «Διαπράχθηκε επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο», η περιοχή «παραμένει σε συναγερμό».

Ένα ακόμη θύμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο «επειγόντως», σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, και το κτήριο εκκενώθηκε. Περίπου 10 οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Άνθρωποι έτρεχαν παντού, κλάματα παντού» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Εμερί Σιαμαντί, ένας μεταφραστής που ήταν στο αρχηγείο την ώρα της επίθεσης. «Άκουσα έναν πυροβολισμό, κατάλαβα ότι προερχόταν από μέσα» περιέγραψε. «Λίγα λεπτά μετά, είδα κάποιες αστυνομικίνες που έκλαιγαν. Βρίσκονταν σε πανικό».

Στο αρχηγείο της γαλλικής αστυνομίας έφτασαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ και ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ.

Η φονική επίθεση έγινε μία ημέρα μετά τη διαδήλωση χιλιάδων αστυνομικών στο Παρίσι, σε μια «πορεία οργής» και μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση τα τελευταία 20 χρόνια.

Μακρόν: Πραγματική τραγωδία αυτό που συνέβη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «πραγματική τραγωδία» τον θάνατο των τεσσάρων αστυνομικών.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισκέφθηκε το σημείο για να «εκφράσει τη στήριξή του και τη συμπαράστασή τους στο σύνολο του προσωπικού», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

«Βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ένας συνάδελφός τους πυροβόλησε και σκότωσε άλλους τέσσερις» σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος, σε μια επίσκεψη στο Ροντέζ (νότια Γαλλία).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης