Κομισιόν για σχέδιο Τζόνσον: Το διαβάζουμε...

Το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού αξιολογείται ήδη στις Βρυξέλλες, με τις επίσημες ανακοινώσεις να μιλούν για  «προτάσεις που οδηγούν σε δίκαιο και λογικό συμβιβασμό» - Διαφορετικό κλίμα μεταδίδουν ωστόσο οι ανεπίσημες ενημερώσεις

Δύο μόλις εβδομάδες πριν τη συνάντηση των 27 συν ενός αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα ορίσει και θα καθορίσει τόσο την έξοδο (;) του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ όσο και και τα επόμενα βήματα για τη μελλοντική σχέση Βρυξελλών – Λονδίνου, όλες οι κινήσεις μοιάζουν να γίνονται σε κινούμενη άμμο.

Ο διορισμένος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έστειλε στις Βρυξέλλες επιστολή με την οποία ελπίζει να βρεθεί ένας συμβιβασμός, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αποχωρήσει ατάκτως από την ΕΕ.

Η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού αξιολογείται ήδη στις Βρυξέλλες, με τις επίσημες ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για «προτάσεις του οδηγούν σε δίκαιο και λογικό συμβιβασμό» και τις ανεπίσημες ενημερώσεις να αναφέρονται σε «καλό βρετανικό χιούμορ ή σε μια κακή φάρσα».

Τα πέντε σημεία της συμβιβαστικής λύσης, με την οποία ο πρωθυπουργός Τζόνσον ελπίζει να καταφέρει να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, χαρακτηρίζονται στις Βρυξέλλες ως «εκτός κάθε λογικής».

Το σχέδιο πέντε σημείων της κυβέρνησης Τζόνσον προβλέπει:

Σεβασμό στη συμφωνία του Μπέλφαστ/συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής

Δέσμευση για μακροχρόνιες περιοχές συνεργασίας Βρετανίας – Ιρλανδίας

Δημιουργία μιας «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα

Η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία της Βόρειας Ιρλανδίας θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει τις νέες ρυθμίσεις πριν τεθούν στην ισχύ

Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Το σχέδιο προβλέπει άμεση αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή ένωση, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται τελωνειακούς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας. Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω εναλλακτικών ρυθμίσεων.

Τα μέλη της κυβέρνησης θεωρούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα φέρουν τις ψήφους συντηρητικών, που απέρριψαν τη συμφωνία.

Οι προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού σκοντάφτουν, παρά ταύτα, στις λεπτομέρειες. Και ως γνωστόν, σε αυτές κρύβεται ο διάβολος.

Επισήμως οι Βρυξέλλες «εξετάζουν» τις βρετανικές προτάσεις και δέχονται τις μεγάλες υποχωρήσεις του Μπόρις Τζόνσον στο ζήτημα των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρειας Ιρλανδίας. Ανεπισήμως η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει ούτε σε μία τελεία. Η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΒ που ευελπιστεί να επιτύχει ο Μπόρις Τζόνσον για να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο, ουδόλως ενδιαφέρουν την Ευρωπαική Επιτροπή και ελάχιστα συγκινούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr