Γιούνκερ: Προβληματικά σημεία στην πρόταση Τζόνσον για το Brexit

Γιούνκερ: Προβληματικά σημεία στην πρόταση Τζόνσον για το Brexit

Η Κομισιόν αξιολογεί τις βρετανικές προτάσεις - Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον ο Γιούνκερ διατύπωσε τις ενστάσεις του - Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι στόχος είναι η αποφυγή του «no deal»

juncker
«Τα προβλήματα παραμένουν»: Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η αξιολόγηση της Κομισιόν όσον αφορά στο επτασέλιδο έγγραφο της βρετανικής πλευράς με τις πέντε προτάσεις που αναδεικνύονται για την αντικατάσταση του ιρλανδικού backstop.

Η Βρετανία προτείνει, μεταξύ άλλων, η Βόρεια Ιρλανδία να είναι πλήρες μέλος του τελωνειακού εδάφους του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι της ευρωπαϊκής τελωνειακής ένωσης, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Τη στιγμή που η ανησυχία είναι έκδηλη, με τον Μπόρις Τζόνσον να επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει «πολύ λίγος χρόνος» για να επιτευχθεί συμφωνία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι εξακολουθούν «να υπάρχουν ορισμένα προβληματικά σημεία που θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες τις προσεχείς ημέρες, ιδίως όσον αφορά τη διακυβέρνηση του συστήματος ασφαλείας».

Ο Γιούνκερ επισήμανε, δε, ότι στόχος είναι να υπάρχει μια νομικά επιχειρησιακή λύση που να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορo, να διατηρηθεί η συνεργασία βορρά - νότου και η οικονομία του συνόλου της νήσου και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε πάντως ότι η Koμισιόν θα εξετάσει τη νέα βρετανική πρόταση.

Νεό μήνυμα για αποφυγή του «no deal»

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Κομισιόν ο Γιούνκερ καλωσόρισε την «αποφασιστικότητα του Μπόρις Τζόνσον να προωθήσει τις συνομιλίες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου και να σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας».

«Αναγνώρισε τη θετική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά την πλήρη κανονιστική ευθυγράμμιση για όλα τα αγαθά και τον έλεγχο των εμπορευμάτων που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία» αναφέρεται ακόμη.

Ωστόσο, τονίζεται ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν οι ισορροπίες.

«Ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι ουσιαστικοί τελωνειακοί κανόνες», αναφέρει η Κομισιόν, η οποία επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ επιθυμεί μια συμφωνία.

Κλείσιμο
«Παραμένουμε ενωμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε 24 ώρες το 24ωρο για να συμβεί αυτό - όπως κάνουμε εδώ και τρία χρόνια», τονίζει ακόμη η Κομισιόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης