Γαλλία: Ύστατο χαίρε στον Ζακ Σιράκ παρουσία πολλών ξένων ηγετών

Γαλλία: Ύστατο χαίρε στον Ζακ Σιράκ παρουσία πολλών ξένων ηγετών

Κατάμεστη η παρισινή εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου, στην οποία τελέστηκε η κηδεία του εμβληματικού Γάλλου πολιτικού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών

sirak_main
Παρουσία περίπου 80 ξένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και πλήθους κόσμου, η Γαλλία αποχαιρέτισε σήμερα τον πρώην πρόεδρο της χώρας,  Ζακ Σιράκ.

Στην κηδεία δεν παρέστησαν η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, όπως και άλλα στελέχη του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», τα οποία θεωρήθηκαν «personae non gratae» από την οικογένειά του εκλιπόντος, όπως υποστηρίζει ο γαλλικός Τύπος.

Η Λεπέν έσπευσε να εκφράσει την έντονη δυσφορία της για την «πόρτα» που έφαγε από την οικογένεια Σιράκ. 


Κλείσιμο




Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, χιλιάδες Γάλλοι πολίτες απέτισαν φόρο τιμής συμμετέχοντας στο λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εκτέθηκε η σορός του Σιράκ, στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι τις δύο προηγούμενες ημέρες και εκατοντάδες παρακολούθησαν την πομπή σήμερα προς τον Άγιο Σουλπίκιο, όπου τελέστηκε νεκρώσιμος ακολουθία.


 Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες λένε το τελευταίο αντίο στον Σιράκ, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 86 ετών. 



Το παρών στην νεκρώσιμη ακολουθία έδωσαν ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα και ο Κονγκολέζος πρόεδρος Ντενίς Σασού Νγκεσό, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, καθώς και ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Σιράκ, όπως ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ.


Ο Σιράκ θα ταφεί στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς στο Παρίσι, δίπλα στην κόρη του Λοράνς, η οποία πέθανε το 2016. Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη, δύο φορές πρωθυπουργός και δήμαρχος του Παρισίου από το 1977 έως το 1995. Υπήρξε ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος της Γαλλίας μεταπολεμικά, μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.

Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους στη Γαλλία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης