Brexit: Στυλώνει τα πόδια ο Τζόνσον ενώ οι Εργατικοί παίζουν το παιχνίδι της... αναμονής

Brexit: Στυλώνει τα πόδια ο Τζόνσον ενώ οι Εργατικοί παίζουν το παιχνίδι της... αναμονής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιτέθηκε εχθές στο Ανώτατο Δικαστήριο του Η.Β. και προκάλεσε την αντιπολιτευση να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος του - Το κόμμα του Κόρμπιν προτιμά ωστόσο να αναγκάσει τον Τζόνσον να «συρθεί» σε επίπονη αντιπαράθεση  με τις Βρυξέλλες

Boris-Bouli
«Η κόλαση είναι άδεια και όλοι οι διάβολοι είναι εδώ». Αυτό που έγραψε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο τελευταίο του έργο «Τρικυμία», είναι ίσως η καλύτερη περιγραφή για την κατάσταση που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας. Σχεδόν 35 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλή των Κοινοτήτων συνεκλήθη εκ νέου σε σώμα μετά την απόφαση του ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο έκρινε ως παράνομη την αναστολή των εργασιών της «κάτω βουλής» του ΗΒ.

«Θα φύγουμε από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου ανεξαρτήτως συμφωνίας με τις Βρυξέλλες». Αυτή ήταν η επωδός του διορισμένου πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα από την Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσει μία ακόμα ήττα στην μικρή του πολιτική θητεία.

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε στον αρχηγό των Εργατικών, που έχει ζητήσει την παραίτησή του, με μια πρόκληση: τον κάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του. Ωστόσο μία τέτοια εξέλιξη φαντάζει μάλλον αδύνατη καθώς η αντιπολίτευση προτιμά να αναγκάσει τον Μπόρις Τζόνσον να συρθεί σε μια επίπονη διαδικασία αντιπαράθεσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και με τις Βρυξέλλες με σκοπό να δουν το κόμμα του να συντρίβεται από τους ψηφοφόρους που θα στραφούν ακόμα δεξιότερα, ήτοι στον Νάιτζελ Φαράζ.

Σε ένα κρεσέντο ασυναρτησιών τόσο ο πρωθυπουργός Τζόνσον όσο και ο νομικός του σύμβουλος Τζέφρι Κοξ, κατηγόρησαν το Ανώτατο Δικαστήριο του ΗΒ αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (!), ενώ εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι οι Βρυξέλλες θα δεχθούν τις προτάσεις που θα καταθέσει η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Αυτό το κοινοβούλιο πρέπει είτε να κάνει στην άκρη και να επιτρέψει σε αυτήν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το Brexit ή να καταθέσει πρόταση μομφής και τελικά να έρθει αντιμέτωπο με την ημέρα που θα γίνει το ξεκαθάρισμα με τους ψηφοφόρους» επισήμανε ο Τζόνσον, προκαλώντας τις αποδοκιμασίες των βουλευτών. «Αυτό το κοινοβούλιο δεν θέλει να συμβεί το Brexit» σημείωσε ο ίδιος στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, που απεφάνθη πως η απόφασή του για την αναστολή του κοινοβουλίου ήταν παράνομη, δεν ήταν σωστό να παρέμβει σε «κάτι που είναι κυρίως πολιτικό ζήτημα, σε μια περίοδο μεγάλης εθνικής αντιπαράθεσης».

Με το να συνεχίζουν να αντιτίθενται στα σχέδιά του για το Brexit την 31η Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, οι βουλευτές εμποδίζουν τον συντηρητικό πρωθυπουργό να «υλοποιήσει τις προτεραιότητες των πολιτών» στο σύστημα υγείας, την αστυνομεύση και άλλους τομείς, τόνισε ο ίδιος.

Παρά ταύτα η Αντιπολίτευση, έκανε σαφές πως θα δεχθεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μόνο όταν ο Μπόρις Τζόνσον ζητήσει από τις Βρυξέλλες τρίμηνη παράταση της ημερομηνίας εξόδου. Αυτή είναι μία από τις μόλις δύο διεξόδους τις οποίες έχει ο διορισμένος πρωθυπουργός του ΗΒ, καθώς οι άλλες δύο, ήτοι να καταφέρει να βρει μια συμφωνία με την ΕΕ μέχρι την 31η Οκτωβρίου και να την περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων, μοιάζει σχεδόν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης