Λάουρα Κοβέσι: Η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην ιστορία της ΕΕ

Λάουρα Κοβέσι: Η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην ιστορία της ΕΕ

«Κόκκινο πανί» για πολλούς στη χώρα της, η Ρουμάνα Λάουρα Κοβέσι ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη επικεφαλής του θεσμού – Ποιες οι αρμοδιότητες της θέσης

20775202
Μια ακόμα γυναίκα ετοιμάζεται να αναλάβει ένα από τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο λόγος για την Λάουρα Κοβέσι. Την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας διαφθοράς στη Ρουμανία, η οποία αναμένεται -εκτός συνταρακτικού απροόπτου- να γίνει η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER – ήτοι οι απεσταλμένοι των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες) συμφώνησαν να υποστηρίξουν την 46χρονη νομικό από τη Ρουμανία για τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα που πλήττουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

«Κόκκινο πανί» για πολλούς στη χώρα της

Η υποψηφιότητά της για αυτήν την κορυφαία θέση είχε «παγώσει» καθώς αρκετά κράτη – μέλη κράτησαν αρνητική στάση προτιμώντας να υποστηρίξουν τον υποψήφιο Εισαγγελέα από τη Γαλλία. Ακόμα και η Ρουμανία η χώρα καταγωγής της είχε κρατήσει την πιο αρνητική στάση, καθώς η Λάουρα Κοβέσι αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς στη χώρα της λόγω της δράσης της ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς.

Η κυρία Κοβέσι κατάφερε να αποκτήσει γενική αναγνώριση σε αρκετές πρωτεύουσες της ΕΕ καθώς κατάφερε να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, δημάρχους, βουλευτές και υπουργούς από τη Ρουμανία που εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς. Οι ενέργειές της οδήγησαν στην απομάκρυνση της από τη θέση, ενώ παραγγέλθηκε και πειθαρχικός έλεγχος εναντίον της.

Τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να στηρίξει την κυρία Κοβέσι παρά τις προσπάθειες του Βουκουρεστίου να μπλοκάρει την υποψηφιότητά της. Για να γίνει η κυρία Κοοβέσι η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο νομοθετικών οργάνων της ΕΕ, ήτοι του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που θεωρείται, σχεδόν, δεδομένο. Σε περίπτωση που λάβει το πράσινο φως η κυρία Κοβέσι αναμένεται να αναλάβει καθήκοντά ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ) έως το τέλος του 2020,

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Τον Απρίλιο του 2017, κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν - χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της «ενισχυμένης συνεργασίας»- να συνεργαστούν στενότερα για την καλύτερη καταπολέμηση της απάτης στην ΕΕ συστήνοντας την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Αποστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας θα είναι η αντιμετώπιση της απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διεξάγει διασυνοριακές έρευνες για υποθέσεις απάτης που αφορούν κονδύλια της ΕΕ άνω των 10.000 ευρώ ή για υποθέσεις διασυνοριακής απάτης στον τομέα του ΦΠΑ που αφορούν ζημία άνω των 10 εκατ. Ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου, καθώς και με άλλους φορείς, όπως η Eurojust και η Europol.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης