Η Ιταλία ζητά να αποβιβάσει στη Μάλτα 90 μετανάστες

15394260

Η Ρώμη ισχυρίζεται ότι η διάσωση έγινε σε χωρικά ύδατα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Μάλτας – Η Βαλέτα προς το παρόν αρνείται τον ισχυρισμό

Αίτημα προς τη Μάλτα να αποβιβάσει 90 περίπου μετανάστες που διέσωσε στη διάρκεια της νύχτας υπέβαλε η ιταλική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την Ιταλία, η διάσωση έγινε σε χωρικά ύδατα όπου οι διασώσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα της Μάλτας, κάτι το οποίο η Βαλέτα αρνείται προς το παρόν.

«Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης έπειτα από αίτημα των αρχών της Μάλτας για ένα μικρό σκάφος στο οποίο επέβαιναν περίπου 90 μετανάστες, στη ζώνη ευθύνης της Μάλτας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ιταλική ακτοφυλακή, προσθέτοντας ότι «το κέντρο συντονισμού διασώσεων της Μάλτας είχε δηλώσει επίσημα ότι αναλάμβανε την ευθύνη του συντονισμού και ζήτησε από τις ιταλικές αρχές τη διάθεση και χρήση ναυτικών μέσων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι Ιταλοί ακτοφύλακες που έφθασαν στο σημείο «επιβεβαίωσαν την επισφαλή κατάσταση» του σκάφους και διέσωσαν τους μετανάστες.

Έπειτα από την επιχείρηση αυτή, η Ρώμη ζήτησε από τη Μάλτα «ένα σημείο συνάντησης με μαλτέζικο περιπολικό προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μεταφορά (των διασωθέντων) χωρίς ωστόσο να το εξασφαλίσει», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Προσώρας δεν υπάρχει άδεια», δήλωσε εκπρόσωπος της μαλτέζικης ακτοφυλακής αναφερόμενος στη μεταφορά αυτή.

«Αυτή την ώρα οι μονάδες της ιταλικής ακτοφυλακής μαζί με τους διασωθέντες μετανάστες κατευθύνονται στα μαλτέζικα χωρικά ύδατα με την προσδοκία ότι θα λάβουν οδηγίες εκ μέρους των μαλτέζικων αρχών», καταλήγει η ιταλική ανακοίνωση.

Νέα διάσωση 48 ατόμων από γαλλικό διασωστικό

Το γαλλικό διασωστικό πλοίο Ocean Viking, το οποίο διαχειρίζονται οι ΜΚΟ Μεσόγειος SOS και Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF), διέσωσε την ίδια στιγμή 48 άτομα που βρίσκονταν υπό επισφαλείς συνθήκες στη θάλασσα απέναντι από τη Λιβύη.

«Οι ομάδες διέσωσαν 48 άτομα που βρίσκονταν σε ένα ξύλινο σκάφος σε κίνδυνο, 53 μίλια (σχεδόν 100 χλμ.) από τις ακτές της Λιβύης. Οι γυναίκες, τα παιδιά και ένα νεογέννητο ανάμεσά τους βρίσκονται τώρα σε ασφάλεια πάνω στο Ocean Viking», έγραψε στο Twitter το ιταλικό παράρτημα των MSF.


ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vitruvian

Μετά την απόρριψη της προσφυγής κατά της μεταφοράς του από δικαστήριο της Βενετίας, το μοναδικό έργο θα συμπεριληφθεί στη μεγάλη έκθεση για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού εκπροσώπου της Αναγέννησης

trump_ar

Σήμερα η συνάντηση Ερντογάν-Πενς - «Θέλουμε να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός» είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Με νέες κυρώσεις σε διαφορετική περίπτωση απειλεί το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ - Και ο Τραμπ θεωρεί το ΡΚΚ «μεγαλύτερη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος»

9
johnson_ar

Έπειτα από εβδομάδες παλινωδιών, ο Τζόνσον φέρεται να είναι έτοιμος να κάνει την αναμενόμενη κωλοτούμπα και δεχθεί τις θέσεις της ΕE για το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρειο Ιρλανδία

1