Ανατροπή στο αρχαίο «ρομάντσο»: Οι «Εραστές της Μόντενα» ήταν άντρες!

Ανατροπή στο αρχαίο «ρομάντσο»: Οι «Εραστές της Μόντενα» ήταν άντρες!

Οι σκελετοί που βρέθηκαν να κρατούνται χέρι - χέρι ήταν άντρες - Πιθανόν αδέρφια, ξαδέρφια ή στρατιώτες που πέθαναν μαζί, λένε οι επιστήμονες

lovers-modena-ena
Οι «Εραστές της Μόντενα» ένα ζευγάρι σκελετών που βρέθηκε πιασμένο χέρι - χέρι, ήταν τελικά και οι δύο άντρες, αποφάνθηκαν οι επιστήμονες.

Οι σκελετοί χρονολογούνται μεταξύ 4ου και του 6ου μετά Χριστόν αιώνα και ανακαλύφθηκαν το 2009 σε ένα αρχαίο νεκροταφείο κοντά στην Μόντενα της βόρειας Ιταλίας.

Βάσει ευρυμάτων ήταν αδύνατον έως σήμερα να διαπιστωθεί το φύλο τους και όλοι πίστεψαν πως επρόκειτο για δύο εραστές που πέθαναν και ενταφιάστηκαν μαζί, να κρατούνται χέρι με χέρι.

Σήμερα όμως μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια ανέπτυξε μια νέα τεχνική, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη από το σμάλτο των δοντιών και ανακοίνωσε ότι και οι δύο σκελετοί ανήκαν σε άντρες.

Η ανακάλυψη δύο σκελετών να είναι ενταφιασμένοι κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου δεν είναι κάτι καινούριο στην παγκόσμια αρχαιολογία. Οι εραστές του Βαλντάρο, που πέθαναν σχεδόν 6.000 χρόνια πριν, ανακαλύφθηκαν επίσης στην Ιταλία, στην Μάντουα. Αντίστοιχες περιπτώσεις οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει στην Τουρκία, την Ρουμανία, την Σιβηρία και την Ελλάδα, στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας Διρού - σε όλες τις περιπτώσεις αυτές όμως επρόκειτο για έναν άντρα και μια γυναίκα.

Οι ερευνητές που ασχολούνται με τους «Εραστές της Μόντενα» εκτιμούν ότι πρόκειται για αδέρφια, ξαδέρφια ή στρατιώτες που πέθαναν στη μάχη μαζί.

Κλείσιμο
«Η ταφή των "Εραστών της Μόντενα" αντιπροσωπεύει μια εθελοντική έκφραση δέσμευσης μεταξύ δύο ατόμων», αναφέρεται στην μελέτη, όπου επίσης επισημαίνεται πως δεν μπορεί να αποκλειστεί οι δύο άντρες να ήταν ομοφυλόφιλοι εραστές, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η δυνατότητα ταφής τους με αυτόν τον τρόπο, δεδομένων των αντιλήψεων της εποχής για την ομοφυλοφιλία, θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. «Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι οι δύο αυτοί άντρες ήταν στην πραγματικότητα εραστές, είναι απίθανο εκείνοι που τους έθαψαν να ήθελαν να δείξουν τον δεσμό αυτό τοποθετώντας τα σώματά τους πιασμένα χέρι - χέρι», αναφέρουν συμπερασματικά και καταλήγουν στο ενδεχόμενο να πρόκειται για συγγενείς ή συντρόφους στον πόλεμο.


Lovers of Modena skeletons holding hands were both men
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης