Brexit: Κρίσιμη νύχτα στη Βρετανία μετά τις συνεχείς ήττες Τζόνσον στη Βουλή

Brexit: Κρίσιμη νύχτα στη Βρετανία μετά τις συνεχείς ήττες Τζόνσον στη Βουλή

Δείτε live εικόνα από τη Βουλή των Κοινοτήτων - Αυτή την ώρα συζητείται η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου - Έχασε και την τρίτη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο κατά του Brexit χωρίς συμφωνία με ψήφους 327 - 299

boris_main5
Τρίτη ήττα μέσα σε 24 ώρες υπέστη ο πρωθυπουργος του Ηνωμενου Βασίλειου Μπόρις Τζόνσον καθώς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων υπερψήφισαν την πρόταση νόμου που καθιστά αδύνατη την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Οι Βρετανοί βουλευτές αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αναγκάζοντας την οποία κυβέρνηση της χώρας να επιλέξει συμβιβασμό και όχι ρήξη με τις Βρυξέλλες.

Οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο που αποκλείει την άτακτη έξοδο της χώρας από την ΕΕ με 329 ψύφους υπέρ και 300 κατά στη δεύτερη ψηφοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τζόνσον «έχασε» ακόμα έναν βουλευτή του σε σχέση με την πρώτη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία.

Λίγο μετά τις 9 ώρα Ελλάδος ξεκίνησαν στην βρετανική Βουλή οι ψηφορίες κατ' άρθρον του νομοσχεδίου και ακολούθησε η τρίτη και τελική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου, την οποία επίσης έχασε ο Βρετανός πρωθυπουργός με ψήφους 327 - 299 - χάνοντας δηλαδή έναν ακόμα βουλευτή.

Πλέον το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Βουλή των Λόρδων, ώστε να γίνει νόμος του κράτους.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Κλείσιμο
Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Μόλις ολοκληρώθηκε η τρίτη ψηφοφορία, ξεκίνησε μια 90λεπτη συζήτηση για την πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές. Η συζήτηση αυτή, επισημαίνει ο Guardian, αναμένεται ιδιαίτερα ζωηρή, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να παίρνει πρώτος τον λόγο.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε πρόταση να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει.

Βάσει πάντως των δεδομένων αυτή τη στιγμή, η πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές αναμένεται να απορριφθεί, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει την πλειοψηφία και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσει εάν πρώτα δεν γίνει νόμος του κράτους η πρόταση για το Brexit χωρίς συμφωνία.

Δείτε ζωντανά εικόνα από τη Βουλή των Κοινοτήτων:
Live | MPs set to vote on Brexit delay and general election in UK parliament
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης