Φωτιά σε σκάφος στην Καλιφόρνια: Γιατί κάηκαν οι επιβάτες - Πώς σώθηκε το πλήρωμα

Φωτιά σε σκάφος στην Καλιφόρνια: Γιατί κάηκαν οι επιβάτες - Πώς σώθηκε το πλήρωμα

«Δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για κανέναν», είπε ο καπετάνιος λίγο μετά το σήμα κινδύνου - Η φωτιά ξέσπασε στο κατάστρωμα την ώρα που οι επιβάτες κοιμόντουσαν σε κουκέτες - Οι συγκλονιστικές συνομιλίες του καπετάνιου με στέλεχος της ακτοφυλακής

000_1JY7EU__1_
Σε εφιάλτη μετατράπηκε ένα ταξίδι αναψυχής με σκάφος στα ανοιχτά της Νότιας Καλιφόρνιας, όταν στο σκάφος ξέσπασε πυρκαγιά, σκοτώνοντας 25 άτομα, τα οποία παγιδεύτηκαν κάτω από το κατάστρωμα.

«Δεν υπήρχε τρόπος διαφυγής», είπε ο καπετάνιος στην ακτοφυλακή, καθώς η φωτιά ξέσπασε στο κατάστρωμα την ώρα που οι επιβάτες κοιμόντουσαν σε κουκέτες, ενώ πέντε μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν απόσπασμα του σήματος κινδύνου που εξέπεμψε ο καπετάνιος, Tζέρι Mπόιλαν. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», έλεγε απελπισμένος ο καπετάνιος στον συνομιλητή του στον ασύρματο, ενώ το στέλεχος της ακτοφυλακής επέμενε να ρωτά αν οι επιβάτες μπορούσαν να βγουν από το σκάφος και εάν το πλήρωμα διέθετε πυροσβεστήρες για να σβήσει τις φλόγες.

cali__1_

Αναλυτικά ο διάλογος:

«Έχει το πλοίο τυλίχθει στις φλόγες;», ρωτά στέλεχος της αμερικανικής ακτοφυλακής και τότε ο καπετάνιος απαντά: «Ναι, και δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για κανέναν από τους επιβάτες».

Κλείσιμο
Στη συνέχεια το στέλεχος ξαναρωτά:

«Είναι κλειδωμένοι μέσα στο σκάφος; . . . Μπορείτε να επιστρέψετε στο πλοίο και να ξεκλειδώσετε τις πόρτες για να μπορέσουν να κατεβούν; . . . Δεν έχετε καθόλου πυροσβεστικό εξοπλισμό, δεν υπάρχουν πυροσβεστήρες ή οτιδήποτε άλλο;»

Η απάντηση του καπετάνιου είναι ασαφής, αλλά ένας αξιωματικός της ακτοφυλακής δήλωσε αργότερα ότι το Concepion ήταν σε «πλήρη συμμόρφωση» με τους κανονισμούς ασφαλείας.

santa-cruz-boat-fire
O καπετάνιος, Tζέρι Mπόιλαν

Το χρονικό της τραγωδίας

Η φωτιά ξέσπασε στις 03:15 [13:15 ώρα Ελλάδας], ενώ το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο σε μικρή απόσταση (μόλις 20 μέτρα) από το νησί Σάντα Κρους, σύμφωνα με την ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Πέντε μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν.

Το σκάφος, τα τελευταία χρόνια, μετέφερε συνήθως λάτρεις των καταδύσεων. Το κουφάρι του βρίσκεται σε βάθος περίπου είκοσι μέτρων και σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρων από το νησί.


Τα πτώματα δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη, διευκρίνισε ο σερίφης της Κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα, Μπιλ Μπράουν.

Συνολικά, στο πλοίο επέβαιναν 39 άνθρωποι, έξι μέλη πληρώματος και 33 επιβάτες.

Οι αρχές δεν έχουν κάνει δημόσια καμία υπόθεση για τα αίτια της πυρκαγιάς. Διενεργείται έρευνα από το γραφείο του σερίφη και τις λιμενικές αρχές.

Το Conception, που ναυπηγήθηκε το 1981, είχε αποπλεύσει από τη Σάντα Μπάρμπαρα το πρωί του Σαββάτου μεταφέροντας δύτες για μια εξόρμηση σε κοντινά νησιά, σε μια πολυσύχναστη τουριστική περιοχή.

Harrowing mayday call from burning boat off California coast



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης