Ντόριαν: Χιλιάδες άστεγοι και κατεστραμμένα σπίτια - Παραμένει ο συναγερμός παρά την υποβάθμιση στην κατηγορία «4»

Ντόριαν: Χιλιάδες άστεγοι και κατεστραμμένα σπίτια - Παραμένει ο συναγερμός παρά την υποβάθμιση στην κατηγορία «4»

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα - Σχεδόν 500 οικογένειες θα λάβουν έκτακτη βοήθεια, όπως κουβέρτες και ηλιακούς φορτιστές τηλεφώνων - Χαρακτηριστικά του κυκλώνα είναι οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι που κινούνται με ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα

000_1JY6QK
Συνεχίζεται η επέλαση του σαρωτικού κυκλώνα Ντόριαν, ο οποιος υποβαθμίστηκε από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 4. Ο βαθμός όμως της ανησυχίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που συνοδεύουν το ακραιο καιρικό φαινόμενο. Ο κυκλώνας έχει αφήσει πίσω του τρομακτικά μεγάλο αριθμό κατοίκων στις Μπαχάμες χωρίς στέγη και δεκάδες χιλιάδες σπίτια κατεστραμμένα. «Καταιγίδα - τέρας» χαρακτρίζει το CNN τον Ντόριαν που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, προκαλώντας γενικευμένο πανικό.

000_1JV2DD
000_1JY1HC
Εξαιτίας του ακραίου καιρικού φαινομένου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στην Πολωνία, την περασμένη εβδομάδα, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Φλόριντα.


Χαρακτηριστικά του κυκλώνα είναι οι καταρρακτώδεις βροχές και οι ισχυροί άνεμοι που κινούνται με ταχύτητα 300 χλμ. την ώρα, πρωτοφανής κατάσταση στην ιστορία αυτού του αρχιπελάγους της Καραϊβικής.

Κλείσιμο
17972686-7418967-image-a-58_1567427244758
17976576-7418967-image-a-18_1567434510828


Καταστροφές «χωρίς προηγούμενο» στα νησιά Αμπάκος, γράφει σε μήνυμά του στο Twitter ο Χάμπερτ Μίνις, πρωθυπουργός αυτού του αρχιπελάγους που βρίσκεται ανάμεσα στη Φλόριντα, την Κούβα και την Αϊτή.

Υπολογίζεται ότι 13.000 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ή καταστραφεί από το πέρασμα του Ντόριαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Ερυθρός Σταυρός.

Η Διεθνής Ομοσπονδία, που εδρεύει στη Γενεύη, αποδέσμευσε σήμερα 250.000 ελβετικά φράγκα (σχεδόν 230.000 ευρώ) από το ταμείο της για τις έκτακτες καταστάσεις για να χρηματοδοτήσει τις πρώτες βοήθειες. Σχεδόν 500 οικογένειες θα λάβουν έκτακτη βοήθεια, όπως κουβέρτες και ηλιακούς φορτιστές τηλεφώνων. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν και οικονομική βοήθεια για να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν αυτά που έχασαν.

Hurricane Dorian tears through parts of the Bahamas


Καμία αναφορά για θύματα

Στις Μπαχάμες, καμιά επίσημη ένδειξη για τυχόν θύματα δεν είναι γνωστή επί του παρόντος.

Ο Ντόριαν βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στη Φλόριντα συνεχίζοντας την άστατη πορεία του προς τις ΗΠΑ όπου οι αρχές διέταξαν την προληπτική απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων από τις εστίες τους στις παράκτιες περιοχές.

Ο κυκλώνας, που χαρακτηρίζεται «καταστροφικός» από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, έφθασε στη στεριά των νησιών Αμπάκος, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιωτικού συμπλέγματος, καθώς οι Μπαχάμες αποτελούνται από σχεδόν 700 νησιά.

Εικόνες που θυμίζουν το 1953

Σύμφωνα με το NHC, που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι, ο Ντόριαν ισοφάρισε το ρεκόρ του 1935 του πιο ισχυρού κυκλώνα του Ατλαντικού όταν έφθασε στη στεριά. Εικόνες που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες καταστροφές.

Διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Tribune 242, δείχνουν τεράστια κύματα να χτυπούν τις στέγες των ξύλινων σπιτιών, πλοία που έχουν ανατραπεί να επιπλέουν σε λασπωμένα νερά, ανάμεσα σε κλαδιά δέντρων, μαδέρια και άλλα χαλάσματα.

Hurricane Dorian devastates Bahamas, heading towards U.S.


Εκκένωση περιοχών

Στις αμερικανικές ακτές, έπειτα από ημέρες αβεβαιότητας για την πορεία που θα ακολουθήσει ο κυκλώνας, οι αρχές στις νοτιοανατολικές πολιτείες Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα έδωσαν τελικά εντολή για την εκκένωση περιοχών όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η ένταση με την οποία ο Ντόριαν θα πλήξει τη Φλόριντα, αναφέρουν οι αρχές.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που μπορεί να πληγούν από τον Ντόριαν. 'Εως 50.000 άνθρωποι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα μπορεί να χρειαστούν προσωρινό κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την επίδραση του κυκλώνα.

Εκατοντάδες εθελοντές υπό τον Ερυθρό Σταυρό, οχήματα ταχείας επέμβασης και περισσότερα από 30 φορτηγά γεμάτα από προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αναμένουν την έλευση του Ντόριαν.

Live Tracking | Hurricane Dorian Strong Cat 5


Συγκεκριμένα στη Νότια Καρολίνα ο κυβερνήτης έδωσε εντολή για την υποχρεωτική εκκένωση της ακτής της πολιτείας, ένα μέτρο που επηρεάζει σχεδόν 800.000 κατοίκους. Κατάσταση έκτατης ανάγκης έχει ήδη κηρυχθεί στη Φλόριντα και σε 12 κομητείες της Τζόρτζια. Υποχρεωτική εκκένωση περιοχών διατάχθηκε και στις παραλιακές περιοχές των κομητειών Παλμ Μπιτς και Μάρτιν, στη Φλόριντα, και σε έξι παράκτιες κομητείες της Τζόρτζια.

Ένα από τα πρώτα θέματα της διεθνούς ειδησεογραφίας αποτελεί ο κυκλώνας Nτόριαν, με χιλιάδες χρήστες να αναρτούν βίντεο - με το χάσταγκ #Dorian2019 - στα οποία αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης