Ελ Σαλβαδόρ: Αστυνομικοί πήραν τον νόμο στα χέρια τους - 116 εκτελέσεις σε μία 5ετία

Ελ Σαλβαδόρ: Αστυνομικοί πήραν τον νόμο στα χέρια τους - 116 εκτελέσεις σε μία 5ετία

Έκθεση σοκ, έκτασης 141 σελίδων, στην οποία σημειώνεται πως υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν πως διαπράχθηκαν «εξωδικαστικές εκτελέσεις» και χρησιμοποιήθηκε «υπέρμετρη βία» από την αστυνομία

Ελ Σαλβαδόρ: Αστυνομικοί πήραν τον νόμο στα χέρια τους - 116 εκτελέσεις σε μία 5ετία
Στελέχη της αστυνομίας του Ελ Σαλβαδόρ εκτιμάται πως διέπραξαν 116 εξωδικαστικές εκτελέσεις στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον συμμοριών από το 2014 ως το 2018, τονίζει σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PDDH) της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

«Αναδεικνύουμε 48 υποθέσεις που αφορούν 116 ανθρώπους, οι οποίοι σκοτώθηκαν με βάρβαρο τρόπο», εξήγησε η Ρακέλ Καμπαγέρο ντε Γκεβάρα, δικηγόρος που εργάζεται στη PDDH, σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαν Σαλβαδόρ.

Σύμφωνα με την ίδια, σε ορισμένες από τις υποθέσεις διαπιστώθηκε ότι διαπράχθηκαν επίσης «φρικαλεότητες», ιδίως βασανισμοί.

Στην έκθεση, έκτασης 141 σελίδων, σημειώνεται πως υπάρχουν στοιχεία που τεκμηριώνουν πως διαπράχθηκαν «εξωδικαστικές εκτελέσεις» και χρησιμοποιήθηκε «υπέρμετρη βία» από την αστυνομία.

Πρέπει να γίνει «εξονυχιστική έρευνα, να ασκηθούν ποινικές διώξεις και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» στις περιπτώσεις που θα αποδειχθεί πως «στελέχη των σωμάτων ασφαλείας διέπραξαν εξωδικαστικές δολοφονίες», επισημαίνει στο κείμενο η Αρχή.

Σύμφωνα με την Καμπαγέρο, από το σύνολο των υποθέσεων που αναδεικνύει η έκθεση, μόνο οι 19 έγιναν αντικείμενο δικαστικών ερευνών και μόλις σε δύο υπήρξαν καταδίκες.

Όμως στις έρευνες που έγιναν βρέθηκαν «ισχυρές ενδείξεις» πως οι θάνατοι των φερόμενων κακοποιών δεν οφείλονταν σε ανταλλαγές πυρών, όπως διαβεβαίωνε πάγια η αστυνομία, αλλά ήταν αποτέλεσμα «εξωδικαστικών εκτελέσεων».

Η PDDH δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών του 1992, με τις οποίες έκλεισε το κεφάλαιο του αδελφοκτόνου εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ (1979-1992).

Μετά το τέλος του εμφυλίου, στη χώρα της κεντρικής Αμερικής καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον πλανήτη. Πέρυσι ο δείκτης αυτός ανήλθε σε 51 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους — και αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν υποδιπλάσιος από εκείνον που καταγραφόταν τρία χρόνια νωρίτερα.

Κλείσιμο
Ο νέος πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο, διαβεβαιώνει ότι ο αγώνας εναντίον των μάρας, των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που λυμαίνονται το Ελ Σαλβαδόρ, και η μείωση της βίας θα είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης