G7: Η καταστροφή του Αμαζονίου, η «βόμβα» Τραμπ για το κλίμα και η έντονη κόντρα

G7: Η καταστροφή του Αμαζονίου, η «βόμβα» Τραμπ για το κλίμα και η έντονη κόντρα

Η Γαλλία, με σύντομη ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στα θέματα του εμπορίου, του Ιράν, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Χονγκ Κονγκ, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου

g7-family-foto-france
Αμαζόνιος, πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ: τα θέματα που κυριάρχησαν στη φετινή Σύνοδο της G7, στο Μπιαρίτζ, την οποία απασχόλησαν και οι αμφιλεγόμενες θέσεις του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα όπως και η έντονη αντιπαράθεση Εμανουέλ Μακρόν - Ζαϊχ Μπολσονάρου, που βρέθηκε στο περιθώριο της Συνόδου.

Η Γαλλία, με σύντομη ανακοίνωσή της μετά τη λήξη της G7, αναφέρθηκε στα θέματα του εμπορίου, του Ιράν, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Χονγκ Κονγκ, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου.

Οι επτά πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν σε ένα ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, καθώς και στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Ζήτησαν επίσης σημαντικές αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη γρηγορότερη επίλυση των διαφορών και την εξάλειψη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Για το Χονγκ Κονγκ, οι ηγέτες ζήτησαν να γίνει σεβαστό το καθεστώς της αυτονομίας του και «να αποφευχθεί η βία», καθώς οι διαδηλώσεις με αίτημα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.

Κλείσιμο
Όσον αφορά στο κλίμα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ: «Νιώθω ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν τεράστιο πλούτο. Ζωντάνεψα αυτόν τον πλούτο…Είμαστε ο πρώτος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο και σύντομα θα είμαστε με μεγάλη διαφορά. Δεν πρόκειται να απολέσω αυτό τον πλούτο, δεν πρόκειται να τον χάσω για όνειρα, ανεμόμυλους, που ειλικρινά δεν δουλεύουν τόσο καλά».

Για το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν επείγουσα βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αμαζονία, κυρίως για να στείλει εκεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές.

Συμφώνησαν να υπάρξει μεσοπρόθεσμη βοήθεια για την αναδάσωση. Η απόφασή τους θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ωστόσο, όπως διευκρίνιζε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, για να γίνει αναδάσωση θα χρειαστεί η συμφωνία της Βραζιλίας, καθώς και συνεργασία με τις ΜΚΟ και τους τοπικούς πληθυσμούς.

Από το Μπιαρίτζ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για τις «εξαιρετικά ασεβείς» δηλώσεις του βραζιλιάνου ομολόγου του, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, έναντι της συζύγου του, Μπριζίτ Μακρόν, στο επεισόδιο εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες τους σχετικά με τις πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος στην Αμαζονία.

Ο Μπολσονάρου εκφράσθηκε «με εξαιρετική ασέβεια έναντι της συζύγου μου», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς. «Τι μπορώ να σας πω; Είναι θλιβερό, είναι θλιβερό, όμως είναι θλιβερό πρώτα γι' αυτόν και για τους Βραζιλιάνους», δήλωσε προσθέτοντας πως ελπίζει «πολύ σύντομα» οι Βραζιλιάνοι «να έχουν έναν πρόεδρο που θα βρίσκεται στο ύψος του αξιώματός του».

«Πιστεύω πως οι Βραζιλιάνοι, που είναι ένας μεγάλος λαός, ντρέπονται λίγο να βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές», είπε ακόμη ο Μακρόν.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιδοκίμασε στο Facebook ένα σχόλιο προσβλητικό για την Μπριζίτ Μακρόν, ενώ ένας από τους υπουργούς του χαρακτήριζε τον αρχηγό του γαλλικού κράτους «κρετίνο καιροσκόπο».

Πριν από τη G7, ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι του είπε «ψέματα» σχετικά με τις δεσμεύσεις του στο ζήτημα της οικολογίας και ανακοίνωσε πως η Γαλλία αντιτίθεται πλέον στην αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τη Mercosur, μια ομάδα νοτιοαμερικανικών χωρών μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία.

Από την πλευρά του, ο Βραζιλιάνος υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σάο Πάολο πως η οικονομική βοήθεια που ανακοίνωσαν οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) προκειμένου να καταπολεμηθούν οι φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζόνιου είναι καλοδεχούμενη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης