Σουδάν: Άλλοι τέσσερις διαδηλωτές νεκροί

Σουδάν: Άλλοι τέσσερις διαδηλωτές νεκροί

Τα σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Ομντουρμάν

sudan_deads
Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας του Σουδάν, δήλωσαν γιατροί, μερικές ώρες πριν από την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των στρατηγών και εκπροσώπων του κινήματος διαμαρτυρία για να διευθετηθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν για την εφαρμογή της συμφωνίας πολιτικής μετάβασης που κλείστηκε τη 17η Ιουλίου στην αφρικανική χώρα.

«Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες και πολλοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Ομντουρμάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες σε πολλές πόλεις του Σουδάν για να διαμαρτυρηθούν για τους θανάτους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άλλων έξι διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μαθητών λυκείου.

Οι έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις ψωμιού και καυσίμων στην πόλη Αλ Ομπέιντ, στην Πολιτεία Βόρειο Κορντοφάν (κεντρικά). Έξι σκοτώθηκαν από σφαίρες και άλλοι περίπου εξήντα τραυματίστηκαν.

Ο στρατηγός Τζαμάλ Όμαρ, μέλος του στρατιωτικού μεταβατικού συμβουλίου που ασκεί την εξουσία στη χώρα μετά την ανατροπή του τέως προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ τον Απρίλιο, κατηγόρησε τους παραστρατιωτικούς των διαβόητων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ότι πυροβόλησαν εναντίον του πλήθους τη Δευτέρα.

Υπό τη διοίκηση του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, δεύτερου τη τάξει στο Συμβούλιο, οι ΔΤΥ κατηγορούνται επίσης για το μακελειό από ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας, που κάλεσαν σε μια «πορεία ενός εκατομμυρίου» ανθρώπων για να εξασφαλιστεί η απόδοση «δικαιοσύνης».

Κλείσιμο
Χιλιάδες Σουδανοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις.

«Πού είναι η επιτροπή έρευνας;», φώναζαν διαδηλωτές που έκαναν πορεία στις συνοικίες Μπούρι και Μπάχρι. Πολλοί κράταγαν σημαίες και φωτογραφίες των διαδηλωτών που έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις από τον Δεκέμβριο, η σπίθα για την έναρξη των οποίων ήταν ο τριπλασιασμός της τιμής του ψωμιού σε μια χώρα σε απόλυτο οικονομικό μαρασμό.

Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στην Αλ Ομπέιντ, στη Μαντάνι, στο Πορτ Σουντάν και αλλού.

Από τον Δεκέμβριο, η καταστολή των διαδηλώσεων έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250 ανθρώπους, σύμφωνα με μια επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα.

Οι θάνατοι των διαδηλωτών στην Αλ Ομπέιντ προκάλεσαν την αναστολή των διαπραγματεύσεων που προβλεπόταν να γίνουν την Τρίτη ανάμεσα στους στρατιωτικούς και το κίνημα διαμαρτυρίας για τη νομή της εξουσίας.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επιτρέψουν την οριστικοποίηση ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων μετά τη συμφωνία που κλείστηκε τον Ιούλιο, έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις. Προβλέπει να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, αποτελούμενη από πέντε στρατιωτικούς και έξι πολίτες, που θα χειριστεί τη μεταβατική περίοδο, διάρκειας τριών ετών και κάτι.

Τα εκκρεμή θέματα αφορούν τις εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης, την εντολή και την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας και την αμνήστευση των στρατηγών που εμπλέκονται στην καταστολή των κινητοποιήσεων.

Η διαπραγμάτευση για τα θέματα αυτά έχει ανασταλεί επανειλημμένα ήδη, ιδίως μετά την πολυαίμακτη διάλυση την 3η Ιουνίου της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού, όπου σκοτώθηκαν 127 διαδηλωτές σύμφωνα με μια επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα.

Παρότι επίσημη έρευνα συμπέρανε ότι τουλάχιστον οκτώ παραστρατιωτικοί, ανάμεσά τους και μέλη των ΔΤΥ, ενέχονταν σε αυτή τη σφαγή, ο στρατηγός Ντάγκλο αρνείται ότι είχαν οποιαδήποτε ευθύνη και κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας των δυνάμεών του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης