Τερέζα Μέι: Το τελευταίο «αντίο» από το No 10 της Ντάουνινγκ Στριτ - «Σταματήστε το Brexit» φώναξε διαδηλωτής

Τερέζα Μέι: Το τελευταίο «αντίο» από το No 10 της Ντάουνινγκ Στριτ - «Σταματήστε το Brexit» φώναξε διαδηλωτής

Αναμένεται η ανακοίνωση των νέων υπουργών από τον Μπόρις Τζόνσον

000_1J26CE
Κλείνει η αυλαία της Ντάουνινγκ Στριτ για την Τερέζα Μέι και αυτόματα πέφτουν οι τίτλοι τέλους ενός πολιτικού «έργου» που σημαδεύτηκε από διαφωνίες και διχασμό στους κόλπους των Συντηρητικών στο θέμα αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Προτού υποβάλλει την παραίτησή της στη βασίλισσα Ελισάβετ, η Μέι παραχώρησε την τελευταία της ομιλία, με το αξίωμα της πρωθυπουργού, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στον διάδοχό της λέγοντας ότι η «επιτυχία τους συνδέεται αυτόματα με την επιτυχία της χώρας μας».

Για τελευταία φορά δέχθηκε ερωτήσεις από βουλευτές του βρετανικού Κοινοβουλίου και σε κλίμα συγκίνησης, εν μέσω χειροκροτημάτων, κατέβηκε από το βήμα, κλείνοντας τον κύκλο της πρωθυπουργικής θητείας.

000_1J249G


Κλείσιμο
Εμφανώς συγκινημένη η Τερέζα Μέι τόνισε ότι θα συνεχίσει ως βουλευτής την πολιτική της διαδρομή, ανυπομονώντας να θέτει ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο.

Δήλωσε ευτυχής που θα παραδώσει τη χώρα της σε έναν πολιτικό που έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη Βρετανία στο Brexit.

Το συναισθηματικό στοιχείο εμφανές και κατά την ομιλία της, λίγο αργότερα, έξω από την Ντάουνινγ Στριτ, σε έναν λόγο που παρακολούθουσε ο σύζυγος της Φίλιπ.

«Ήταν τεράστια τιμή να διατελέσω πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν μαζί μου. Αυτή η χώρα, είναι χώρα έμπνευσης και ελπίδας για κάθε νεαρό κορίτσι. Βλέποντας μια γυναίκα στο πρωθυπουργικό αξίωμα, τα κορίτσια γνωρίζουν πλέον ότι δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά στο τι μπορεί να επιτύχει μια γυναίκα», δήλωσε η Μέι προτού πει το οριστικό «αντίο».

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και τα παρατράγουδα: η ομιλία της Μέι διακόπηκε από διαδηλωτή ο οποίος φώναξε «σταματήστε το Brexit!».

Εκείνη, με τη σειρά της, δεν έχασε ευκαιρία, αλλά του απάντησε: «Η απάντηση σε αυτό είναι: δεν νομίζω».



Theresa May's final speech as PM


Theresa May's final PMQs - BBC News

Ύστερα από την συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της απελθούσας πρωθυπουργού, βουλευτές την επαίνεσαν για την πολιτική της σε θέματα σύγχρονης δουλείας, ψυχικής υγείας και ενθάρρυνσης γυναικών σχετικά με την πολιτική ενασχόληση.

O αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, την επέκρινε από την πλευρά του για την πολιτική της στην οικονομία, το Brexit και το ζήτημα των αστέγων. 

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η ομιλία του νέου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, στο No 10 της Ντάουνιγκ Στριτ από όπου και θα ανακοινώσει υπουργικές θέσεις.

Η ανησυχία, πάντως, αναφορικά με την ανάληψη της ηγεσίας της Βρετανίας από τον Τζόνσον δεν απουσιάζει από την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νωρίτερα, προειδοποίησε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας, για τις «πολύ επιζήμιες οικονομικά συνέπειες» μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία της Βρετανίας από την ΕΕ, την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Επανέλαβε επίσης τη δυνατότητα για τροποποιήσεις στην κοινή πολιτική διακήρυξη για τη συμφωνία αποχώρησης που είχε δεχτεί το Λονδίνο, αλλά όχι στη συμφωνία του διαζυγίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης