Μπόρις Τζόνσον: Αγωνία για τις πρώτες κινήσεις του αμφιλεγόμενου νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

Μπόρις Τζόνσον: Αγωνία για τις πρώτες κινήσεις του αμφιλεγόμενου νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις επόμενες κινήσεις του σε σχέση με το Brexit - Σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Παραιτούνται οι υπουργοί της Μέι που δεν συμφωνούν με την πολιτική του - Πρώτος ο Τραμπ στα συγχαρητήρια

boris01
Τι ακριβώς συμβαίνει στη Βρετανία; Ποια λογική ώθησε τους Συντηρητικούς να αντικαταστήσουν την Τερέζα Μέι με τον Μπόρις Τζόνσον; Τον πλέον αμφιλεγόμενο πολιτικό των τελευταίων χρόνων στο Νησί;

Ηεκλογή του ξανθομάλλη υπέρμαχου του Brexit με ψήφους σχεδόν διπλάσιους από τον αντίπαλό του στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες Τζέρεμι Χαντ, είναι πιθανόν να αναδεικνύει μία νέα πολιτική πραγματικότητα; Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος του Μπόρις Τζόνσον στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, ενόψει των εξαιρετικά κρίσιμων αποφάσεων και κινήσεων που ακολουθούν λόγω και του Brexit, έχει προκαλέσει... μούδιασμα, αν όχι ταραχή τόσο στις Βρυξέλλες, που θα κληθούν να διαπραγματευτούν μαζί του, όσο και στις μεγάλες δυνάμεις του υπόλοιπου κόσμου. Εξαίρεση; Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να συγχαρεί πρώτος απ' όλους τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Βάσει των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής ψηφοφορίας των Συντηρητικών, που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, ο Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 92153 ψήφους και ο Τζέρεμι Χαντ 46656 ψήφους. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 159.320 με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο ποσοστό 87,4%.

Στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Τζόνσον έστειλε το μήνυμα: «Θα προχωρήσουμε με το Brexit, θα ενώσουμε την χώρα και θα κερδίσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν».

Απαντώντας σε όλους όσοι εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η επιλογή να ψηφιστεί ήταν σοφή, ο πρώην ΥΠΕΞ είπε ότι «κανείς στο κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας. Αλλά με την πάροδο του χρόνου οι Συντηρητικοί έχουν το καλύτερο ένστικτο».

Ο Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιαστεί σήμερα στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Κλείσιμο



Οι έντεκα παραιτήσεις υπουργών ο πρώτος «πονοκέφαλος» του Τζόνσον

Οι αντιδράσεις ωστόσο, ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα, είναι μεγάλες. Από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία όμως, καραδοκούν οι «αντάρτες» των Τόρις που θέλουν να του σκάψουν το λάκκο. Διαφωνώντας ανοιχτά με την πολιτική του για το Brexit, τουλάχιστον έντεκα υπουργοί και βουλευτές των Συντηρητικών έχουν προαναγγείλει ότι θα παραιτηθούν εντός της ημέρας, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Τη Δευτέρα, ο Άλαν Ντάνκαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας άνοιξε το χορό των παραιτήσεων λέγοντας πως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου πάση θυσία έστω και χωρίς συμφωνία.

Ο Τζόνσον πάντως έχει ήδη έτοιμη την ομάδα του καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα επικρατούσε με μεγάλη διαφορά έναντι του πολιτικού του αντιπάλου, Τζέρεμι Χαντ.


Οι «άνθρωποι του Τζόνσον» και η ανησυχία των Βρυξελλών

«Πώς θα διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες;», είναι το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ.

Ήδη, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι η Βρετανία θα πρέπει να «αντιμετωπίσει τις συνέπειες» μίας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, εφόσον επιλέξει αυτή την οδό.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Μπαρνιέ δηλώνει ότι η τρεις φορές απορριφθείσα συμφωνία που έχει συνάψει η Τερέζα Μέι με τους Ευρωπαίους ήταν «ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την ΕΕ με συντεταγμένο τρόπο».

Τονίζει επίσης ότι η υπό αποχώρηση Βρετανίδα πρωθυπουργός και οι υπουργοί της δεν του είπαν «ποτέ» στην πορεία των διαπραγματεύσεων ότι ήταν πιθανό να επιλέξουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία, παρά τη διαρκή ρητορική απειλή από τη βρετανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο εκκεντρικός Τζόνσον παίρνει από το χέρι την ερωμένη του και περνάει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στρητ έχοντας στο πλευρό του τους στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, η ομάδα του θα έχει άρωμα γυναίκας.

Η Βικτόρια Άτκινς και η Έλεν Γουάτλι, είναι δύο από τα «κορίτσια» του Τζόνσον τα οποία θα λάβουν καίρια χαρτοφυλάκια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph». Η Βικτώρια Άτκινς, υπουργός υπεύθυνη για θέματα ναρκωτικών της κυβέρνησης της Μέι, είναι γνωστή για τις θέσεις της κατά της αποποινικοποίησης της κάνναβης.Η 43χρονη Έλεν Γουάτλι είναι βουλευτής των Συντηρητικών, μητέρα τριών παιδιών,και τάσσεται υπέρ ενός ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπό προυποθέσεις.

Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του είναι κυρίως πολιτικοί αναλυτές και χρειάζονται επειγόντως στιλιστικές συμβουλές.


Τίμερμανς: Brexit χωρίς συμφωνία ισοδυναμεί με τραγωδία

Οποιοδήποτε Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε «τραγωδία» τόσο για την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για την Βρετανία, αλλά το ευρωπαϊκό μπλοκ θα παραμείνει προσηλωμένο στην συμφωνία αποχώρησης που συνομολογήθηκε με το Λονδίνο, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του νέου επικεφαλής των Τόρις και επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

«Ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε με την άνεσή του να είναι με την μία ή την άλλη πλευρά. Του χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποφασίσει... και τώρα η θέση του είναι ξεκάθαρη», είπε ο Φρανς Τίμερμανς.

«Θεωρώ ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι επίσης ξεκάθαρη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνει προσηλωμένη στην συμφωνία», δήλωσε ο Τίμερμανς, αναφερόμενος στις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του Μπόρις Τζόνσον για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, η οποία έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.


Τραμπ: Θα είναι θαυμάσιος ως πρωθυπουργός

O Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον.

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος έγραψε ότι ο Τζόνσον θα είναι θαυμάσιος ως ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας εξελέγη με ποσοστό 66%, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Ερντογάν: Του εύχομαι κάθε επιτυχία

Μετά τις φήμες που ήθελαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει πεθάνει από καρδιακή προσβολή, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη, με μήνυμά του στο Twitter, τον Μπόρις Τζόνσον για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών και κατ' επέκταση για την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας.

«Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον που αναδείχθηκε 77ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και του εύχομαι επιτυχία στη νέα θέση του. Πιστεύω ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν περαιτέρω σε αυτήν τη νέα εποχή» αναφέρεται στο tweet του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίος δεν σχολίασε τα δημοσιέυματα που τον ήθελαν νεκρό, αντίθετα σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Δύση έσπευσε να συγχαρεί τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης