«Χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν: Οριστικά εκτός προγράμματος των F-35 η Τουρκία

«Χαστούκι» Τραμπ σε Ερντογάν: Οριστικά εκτός προγράμματος των F-35 η Τουρκία

«Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 - State Department: Έως τον Μάρτιο θα έχει «τελειώσει» η Τουρκία από το πρόγραμμα

trump000
Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Λευκός Οίκος.

"Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων" του μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε η ανακοίνωση.

Την Τρίτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μόργκαν Ορτάγκος, είχε δηλώσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξετάζουν όλες τις επιλογές, ως απάντηση στην αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας CAATSA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, επίσης την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35, αλλά δεν πρόκειται να παραλάβει το αεροσκάφος αυτό, καθώς απέκτησε τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400.

«Η Τουρκία παρήγγειλε πάνω από 100 αεροσκάφη F-35 και είχαν σχέδια να παραγγείλουν περισσότερα, αλλά, επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία, απαγορεύεται τώρα να αγοράσουν πάνω από 100 αεροπλάνα» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι η Τουρκία προσπάθησε να παραγγείλει πυραύλους Patriot που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα, αλλά το αίτημα της Άγκυρας δεν εγκρίθηκε τότε. Δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να επιτρέψει στην Τουρκία να αγοράσει το σύστημα πυραύλων Patriot, όταν διαπίστωσε ότι η Άγκυρα εξέτασε την προμήθεια ρωσικών πυραύλων.

State Department: Το πρόγραμμα των F-35 για την Τουρκία θα έχει τερματιστεί έως τον Μάρτιο

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, διευκρίνισε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών.

Κλείσιμο
Η Λορντ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο αποκλεισμός της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό» της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ.

Η αμερικανίδα αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει ερωτηθείσα εάν η Άγκυρα θα μπορούσε να επανενταχθεί στο πρόγραμμα εάν δεν εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης