Λιβύη: Σχεδόν 150 μετανάστες έφυγαν από το βομβαρδισμένο κέντρο κράτησης της Τρίπολης

Λιβύη: Σχεδόν 150 μετανάστες έφυγαν από το βομβαρδισμένο κέντρο κράτησης της Τρίπολης

Η αεροπορική επιδρομή της 3ης Ιουλίου με στόχο το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τατζούρα είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 130

libya-kentra-kratisi_0
Λίβυοι αξιωματούχοι επέτρεψαν σήμερα σε σχεδόν 150 μετανάστες να φύγουν από το κέντρο κράτησης μεταναστών κοντά στην Τρίπολη που βομβαρδίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η αεροπορική επιδρομή της 3ης Ιουλίου με στόχο το κέντρο κράτησης μεταναστών στην Τατζούρα είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 53 ανθρώπων και τον τραυματισμό ακόμη 130, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Αξιωματούχοι του κέντρου, που διοικείται από την αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη, ανέφεραν ότι έλαβαν αυτή την απόφαση, έπειτα από διαμαρτυρίες μεταναστών ότι δεν συμπεριλήφθησαν σε μια λίστα μεταναστών που θα μεταφέρονταν από το κέντρο, μετά τον βομβαρδισμό, την οποία κατήρτισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε το κέντρο και επέλεξε μόλις 55 μετανάστες σε ευάλωτη κατάσταση, γυναίκες και παιδιά, για να μεταφερθούν σε μια εγκατάσταση στην Τρίπολη», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο Μαχμούντ Ταουέρ, ένας εκπρόσωπος του κέντρου κράτησης.

Οι άλλοι μετανάστες, που υπολογίζονται ότι είναι 310, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απόφαση, τονίζοντας ότι η επιλογή δεν ήταν δίκαιη.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ταουέρ τόνισε ότι εκατοντάδες μετανάστες που είχαν παραμείνει στο κέντρο, ξεκίνησαν απεργία πείνας απαιτώντας την απομάκρυνσή τους από την χώρα. «Μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ επισκέφτηκε το κέντρο για να τους έπεισε να λήξουν την απεργία πείνας, αλλά χωρίς να το καταφέρει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Ανοίξαμε τις πύλες και τους αφήσαμε να φύγουν», είπε στο πρακτορείο Reuters ένας αξιωματούχος του κέντρου που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ταουέρ είπε ότι οι περίπου 150 μετανάστες που έφυγαν από το κέντρο κράτησης και κατευθύνθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας στο κέντρο της Τρίπολης.

Έπειτα από την αποχώρησή τους, περίπου 110 άλλοι μετανάστες παραμένουν στο κέντρο, οι οποίοι διαμένουν στην ύπαιθρο, χρησιμοποιώντας τα στρώματα για να προστατευτούν από τον ήλιο. «Δεν θέλουν να επιστρέψουν στο υπόστεγο καθώς φοβούνται για νέες αεροπορικές επιδρομές», είπε ο αξιωματούχος.

Κλείσιμο
Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ – ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης και η κυβέρνηση της Τρίπολης αλληλοκατηγορούνται για τον πολύνεκρο αεροπορικό βομβαρδισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης