Τουρκία: Αίρονται τα ισόβια προς τους «γκιουλενιστές» δημοσιογράφους

Τουρκία: Αίρονται τα ισόβια προς τους «γκιουλενιστές» δημοσιογράφους

Ελαφρύτερες ποινές αλλά όχι αποφυλάκιση για τους τρεις δημοσιογράφους που φέρονται ως γκιουλενιστές αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας

Turkish_court
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανέτρεψε σήμερα τις ποινές ισόβιας κάθειρξης που είχαν επιβληθεί σε τρεις δημοσιογράφους για τους δεσμούς που φέρεται ότι διατηρούσαν με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το δικαστήριο απάλλαξε τον δημοσιογράφο Αχμέτ Αλτάν και τη Ναζλί Ιλιτζάκ από τις κατηγορίες περί παραβίασης τους Συντάγματος. Ωστόσο, δέχτηκε ότι οι δύο κατηγορούμενοι βοηθούσαν το δίκτυο του Γκιουλέν –ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016– και απέρριψε το αίτημά τους για αποφυλάκιση.

Οι δικαστές έκριναν ότι και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, οι Φεβζί Γιαζιτσί, Γιακούπ Σιμσέκ και Σουκρού Τουγκρούλ Οζσενγκούλ, δεν παραβίασαν τη συνταγματική τάξη, ωστόσο ήταν μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν. Επίσης, το δικαστήριο απάλλαξε και από τις δύο κατηγορίες τον τον Μεχμέτ Αλτάν, αδελφό του Αχμέτ Αλτάν, λόγω έλλειψης επαρκών και πειστικών αποδείξεων. Η υπόθεση τώρα θα επιστρέψει στα κατώτερα δικαστήρια που θα κληθούν να την επανεξετάσουν.

Η καταδίκη των αδελφών Αλτάν και της Ναζλί Ιλιτζάκ προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις και διαμαρτυρίες των Δυτικών συμμάχων της Τουρκίας, καθώς και οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν την καταστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης