ΟΗΕ: Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Λιβύη

21337662

Μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό και τον θάνατο 44 ανθρώπων σε κέντρο κράτησης μεταναστών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται να συζητήσει –  Οι ΗΠΑ δεν θέλουν απόφαση, λέει διπλωμάτης

Έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιεί σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται η κατάσταση στη Λιβύη, μετά και τον αεροπορικό βομβαρδισμό κέντρου κράτησης μεταναστών κοντά στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 44 ατόμων.

Σύμφωνα με διπλωμάτη, το θέμα συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα με πρωτοβουλία του Περού, ως ασκούντος την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήανα.

Από τις αρχές Απριλίου, αφότου ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την ανακατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να ψηφίσει μια απόφαση για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γάσαν Σαλαμέ έχει επικρίνει τις διχογνωμίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την προσπάθεια να τεθεί σε ψηφοφορία ένα βρετανικό ψήφισμα, μετά την προσέγγισή τους, τον Απρίλιο, με τον Χάφταρ. Είχε προηγηθεί μια τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν απόφαση», είπε ένας διπλωμάτης, που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει τα αμερικανικά κίνητρα. Άλλη πηγή είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να περάσει ένα κείμενο που θα επικρίνει τον στρατάρχη Χάφταρ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης